Učenici devetih razreda na području Tuzlanskog kantona od naredne školske godine izučavaće noviju istoriju Bosne i Herecgovine. Riječ je o dodatku udžbeniku istorije, u kojem će biti obrađena dešavanja na ovom području od 90-ih godina do kraja dvadesetog vijeka.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona raspisalo je konkurs za izradu dodatka udžbeniku historije za učenike devetog razreda u osnovnim školama. Urađeno je to na osnovu ranije izmijenjenog nastavnog plana i programa koji podrazumijeva i jedan čas više.

FAHRETA BRAŠNJIĆ, ministrica obrazovanja i nauke TK

„Poduzeli smo prve korake na izradi dodatka udžbeniku historije za deveti razred u osnovnim školama gdje želimo da naša djeca uče taj period od 92.godine do kraja 20.stoljeća. Imamo jasno razrađene lekcije, dakle, šta će to naša djeca da rade, šta će naša djeca da uče.“

Osnov za ove nastavne sadržaje su historijske činjenice zasnovane na presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i istraživanjima svih drugih relevantnih i međunarodno priznatih institucija. Ovakav sadržaj od prošle školske godine zastupljen je u školama Zeničko-dobojskog kantona.

SPAHIJA KOZLIĆ, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

„Tematizirani su: raspad SFRJ, međunarodno priznanje BiH, formiranje Armije Republike BiH, urbicid, kulturocid u BiH, opsada Sarajeva, genocid u BiH.“

Ono što je dokazano, treba apsolvirati, uvesti u udžbenike i na tome graditi budućnost mladih u kontekstu razumijevanja historije, odnosno prošlosti BiH, smatra predsjednik Komisije za obrazovanje i nauku u Skupštini Tuzlanskog kantona.

MIDHAT ČAUŠEVIĆ, predsjednik Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine TK

„Mi ćemo se zaista rukovoditi faktima, činjenicama, jer toliko imamo dovoljno, toliko imamo dokaza koji idu u prilog onome što je se desilo od ’92.-’95. da se trebamo voditi samo tim činjenicama, da nam ne treba ništa više, a da možemo imati sadržaj koji će biti relevantan, odnosno vrijedan.“

Izmjene nastavnog plana i programa su napravljene, a dodatak u udžbenicima trebao bi biti zastupljen od naredne školske godine. U njegovoj izradi učestvovaće profesori historije, a realizaciju će nadgledati Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona.

MIDHAT SPAHIĆ, stručni savjetnik za povijest u Pedagoškom zavodu TK

„Učenici treba da znaju ključne događaje, kao što je herojska odbrana Grada Tuzle 15. maja 1992. godine, kao i stradanje civila 25. maja 1995. godine, ali i druge važne događaje na području čitave BiH.”

Ideja je da ovakav vid izmjena nastavnog plana i programa bude prepoznat i u ostalim dijelovima BiH, te da činjenice koje su postale relevantne budu ono što će učiti nove generacije.