Nakon gotovo petosatnih protesta koji su počeli mirno, a završili nasiljem, građani Beograda povukli su se sa gradskih ulica, a policija hapsi preostale demonstrante. Iako tačnih podataka još nema, mediji prenose da je povrijeđen veći broj osoba, na obje strane.

Grupe demonstranata večeras su na platou ispred Narodne sklupštine u Beogradu ponovo napale policiju bakljama i topovskim udarima. Kako javljaju mediji, pripadnici žandarmerije ispalili su suzavac i potisnuli demonstrante.

Na Bulevaru kralja Aleksandra policija rastjeruje demonstrante i baca velike količine suzavca, javljaju mediji.

Građani koji su došli iskazati mirni protest bili su primorani da se povuku, a neke novinarske ekipe su napadnute.

Foto reporteri Bete Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović povrijeđeni su tokom večerašnjih protesta ispred Skupštine Srbije. Miškov je udaren u glavu ciglom koja je doletjela iz grupe demonstranata okupljenih u blizini ulaza u zgradu Skupštine. Zadržan je u Urgentnom centru. Dojčinović je pogođena u ruku kamenom koji je takođe doletio iz grupe demonstranata okupljenih u bilizini ulaza u Skupštinu.

Vladimir Škundrić, sin Petra Škundrića, bivšeg ministra rudarstva i energetike i bliskog saradnika Ivice Dačića, uhapšen je u grupi protestanata koji su večeras pokušali da upadnu u Skupštinu Srbije, prenosi Blić pozivajući se na obaviještene izvore.
Škundrić uhapšen je zajedno sa grupom huligana koja je lomila prozore na zgradi Skupštine. Imao je masku i bejzbol palicu kod sebe, objavio je Blic, a prenosi Beta.

Petar Škundrić je visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije i bivši savjetnik Ivice Dačića.

Veći dio večeri situacija je bila mirna, uz povremene incidente koje izazivaju mladići,i pripadnici desničarskih grupacija.

Demonstranti su večeras, četvrtog dana protesta, oko 21.30 srušili ogradu ispred Skupštine Srbije, odnosno pomakli ogradu do samog stepeništa gdje su palili baklje.

Neki od demonstranata gađali su policajce kamenicama i flašama.

Policija je ranije uspjela da potisne demonstrante sa gornjeg dijla skupštinskog stepeništa, a zgrada parlamenta je sa svih strana okružena pripadnicima policije i Žandarmerije.

Učesnici protesta su skandirali “Srbija, Srbija” a po navodima medija, neki od njih sa pokrivenim licima su tjerali novinare i insistiraju da ih ne slikaju, a napatnuta je i ekipa tv N1.

Demonstranti su tražili od policije da spusti štitove i da im se pridruži. Grupa demonstranata je policajcima uručila ikonu, zajedno su se fotografisali, a onda policajcima uputili aplauz.

Mediji su prenijeli i da su pored desničara koji su se i popeli na stepenice parlamenta, na Trgu Nikole Pašića i demonstanti i građanske opcije.

Stefanović: Policija spriječila upad u Skupštinu

Ispred Skupštine Srbije intervenisala je policija i postavila kordon kako bi spriječila pojedine demonstrante da upadnu u Skupštinu Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je za TV “Prva” da jedan broj ljudi pokušava nasilno da uđe u zgradu Skupštine, ali da će svako ko se bavi nasiljem dobiti jasan i oštar odgovor države.

Beogradski mediji su javili da su demonstranti pomjerili zaštitnu ogradu i popeli se na stepenice pred Skupštinom, ali da je policija reagovala i potisnula ih.
Kako javlja novinarka AA, u Beogradu je večeras bilo mirno do 21,15 sati, nakon čega su demonstranti srušili ogradu pred Skupštinom Srbije i probili se do samog stepeništa.
Demonstranti koji su probili ogradu otjerali su novinare i snimatelje ispred ulaza u namjeri da im onemoguće da zabilježe šta se tamo dešava.

Policije pred Skupštinom nije bilo, a kordon snaga sigurnosti formiran je tek nakon što su demonstranti srušili ogradu.

Demonstranti trenutno na policiju bacaju flaše, kamenje i druge predmete.

Demonstranti na protestu u Nišu: “Nemamo zahtjeve, imamo brojne razloge”

Na trećem uzastopnom protestu u Nišu, oko hiljadu građana protestnim šetnjama, povicima i zviždanjem, izražava nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti i čestim promjenama njenog odnosa prema pandemiji koronavirusa.

Grupa demonstranata je došla i pred prostorije Srpske napredne stranke, jedinog mjesta koje, kao i prethodnih večeri, obezbeđuje uniformisana policija. Demonstranti im se obraćaju povicima: “Koga čuvate?”

Do 22 sata nije bilo incidenata.

Policija u Novom Sadu spriječila blokadu autoputa

Više stotina Novosađana i večeras je protestovalo u Novom Sadu, uprkos proglašenim mjerama Kriznog štaba da se zbog epidemije koronavirusa i porasta broja oboljelih ograniče okupljanja na 10 ljudi, te je održana protestna šetnja gradskim ulicama.

Šetnji je prethodio skup na centralnom gradskom trgu na kom se, između ostalih, obratio i Miran Pogačar, koji je danas, nakon saslušanja, pušten iz pritvora i pozvao okupljene u šetnju.

Demonstranti su se zaputili na autoput Novi Sad-Beograd gdje ih je sačekao policijski kordon. Šetači su posjedali ispred kordona i vikali “isti smo narod”, “spustite štitove”, a djevojke su ispred policajaca ostavile cvijeće.

Nakon sat vremena demonstranti su se zaputili ka Novom Sadu. Incidenata nije bilo.

Beograd: Ponovo okupljanje ispred Skupštine

Nekoliko hiljada građana okupilo se večeras na platou ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, na trećem po redu protestu protiv aktuelne vlasti.

Građani, uglavnom mlađi, i dalje pristižu na plato a saobraćaj je obustavljen.

Protest je počeo mirno, a onda su preko ograde Skupštine demonstranti počeli bacati flaše i petarde na stepenište parlamenta.

Mogle su se vidjeti i baklje.

Neko od učesnika protesta nose srpske zastave i majice sa natpisom “Radovan Karadžić srpski junak” kao i transparente na kojima piše “Ne smijem ni da se razbolim” i “Novac u zdravstvo a ne u policiju”.

Kako je prenio portal Nova.rs, mladi učesnici protesta dijele papire na kojima su ispisani zahtjevi za ostavke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, direktora policije Vladimira Rebića ali i zahtjev za prekid pregovora o statusu Kosova i prekid “progona i hapšenja političkih protivnika režima”.

Jedan od učesnika uhapšen je na samom početku protesta u Beogradu ispred Skupštine Srbije jer je dobacivao policajcima, nakon čega su ga policajci u civilu odveli u pravcu Skupštine, javio je “Blic”.

Protesti se održavaju i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Leskovcu, Pirotu i Vranju.

Niš: Treći dan protesta sa manjim brojem učesnika

Nišlije nezadovoljne aktuelnom vlašću i mejrama za suzbijanje virusa covid-19, treće veče zaredom protestuju ispred Skupštine grada.

Protest koji je večeras praćen ozvučenjem, protiče mirno ali sa značajno manjim brojem demonstranata nego prethodne dvije večeri.

Očekuje se da u toku večeri bude organizovana protestna šetnja centralnim gradskim ulicama.