U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari večeras je dodijeljena po prvi put novinarska nagrada “Nino Ćatić”.

Organizator dodjele nagrade je Udruženje ”Biti novinar” iz Tuzle uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja Žene Srebrenice, Vlade TK, Grada Tuzla te saglasnost Hajre Ćatić majke Nine Ćatića.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. Nagradu za radijski izvještaj dobio je Ismet Bećar, za televizijski prilog Alemi Kazazić, za pisani tekst i fotografiju Samir Karić, te za blog/vlog Edina Latif.

”Mislila sam da je moj Nino zaboravljen. Zahvaljujući mladim ljudima nije. Nadam se da će ova nagrada živjeti, a sa njom i sjećanje na mog Ninu”, rekla je Hajra Ćatić.

Salih Brkić, jedan od članova žirija, istakao je da je na javni poziv pristiglo više od stotinu radova.

”Ostvarila se moja želja još iz 1996. godine kada sam rekao da se trebamo sjećati Nine Ćatića. Nadam se da će u sljedećim godinama biti što više onih koji će se prijavljivati za nagradu koja će čuvati sjećanje na žrtve genocida, i Ninu Ćatića samog”, rekao je, između ostalog, Brkić.

Pored Brkića u žiriju su bili i Marko Divković, Almasa Hodžić i Marinko Sekulić.

Dino Durmić i Emina Hodžić, organizatori dodjele novinarske nagrade “Nino Ćatić” istakli su zahvalnost Nininoj majci Hajri Ćatić.

”Drago nam je da smo uspjeli. Hvala svima na podršci. Nadamo se da će u narednim godinama ovo što radimo izrasti u još nešto veće”, rekla je Hodžić.

Durmić se zahvalio svima koji su podržali projekat.

”Naša ideja je zaživjela. Ostaje nam obaveza da radimo u kontinuitetu”, rekao je Durmić.

Dobitnici nagrada su emotivno reagovali, bez puno riječi.

”Ovo je prvi put da sam poslala priču na javni poziv u svim ovim godinama koje radim”, rekla je Edina Latif.

Pored glavnih nagrada dodijeljene su i specijalne zahvalnice pojedincima i kolektivima za kontinuirano izvještavanje o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Specijalna zahvalnica je uručena, između ostalih, Hajri Ćatić, i Edinu Ramiću ministru za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini.