Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su dogovorene teme za sastanak u Briselu koji će u četvrtak, 16. jula, biti održan u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

“Dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije poslije 20 mjeseci se nastavlja. Dogovorene su i teme za sastanak u Briselu u četvrtak”, objavio je Vučić na Instagram nalogu Budućnost Srbije.

Vučić danas učestvuje na video sastanku s predstavnicima Evropske unije i Prištine, koji predstavlja uvod u nastavak dijaloga u Briselu u četvrtak.

Vučić je objavio i da je prije današnjeg video sastanka održao konsultacije sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put

Lajčak je ocijenio da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.

“Drago mi je što mogu da kažem da je nakon samita u Parizu i današnjeg sastanka dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU vraćen na pravi put nakon 20 mjeseci”, rekao je Lajčak, nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

On je rekao da su dogovoreni glavni elementi procesa i teme narednog sastanka koji će biti održan u Briselu u četvrtak.

Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borel rekao je na početku sastanka da nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine zahtijeva hrabrost obje strane i posvećenost u duhu kompromisa i pragmatizma.

“Nikada nije lako pronaći rješenje dugotrajnih i bolnih problema, ali zato smo tu, da ponovo pokušamo”, rekao je Borel pred početak videokonferencije.

On je ocijenio da je sveobuhvatan sporazum od ključnog značaja za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu i sigurnost i stabilnost cijelog regiona.

Videokonferencija trajala je duže od dva sata.