Na Zalazju kod Srebrenice danas je obilježeno 28 godina od stradanja 69 Srba, koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine.

Predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da su na Zalaju dva spomenika srpskim žrtvama u dva posljednja rata za koje niko nije odgovarao, što govori da su Haški tribunal i Sud BiH sudovi nepravde u koje Srbi nemaju nikakvo povjerenje.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je poruka sa Zalazja ista kao i prethodnih godina, samo se brojka mijenja, a to je “28 godina od zločina bez kazne” u Zalazju i da porodice nastradalih još čekaju i traže istinu i pravdu.

Srebrenica je napuštena kada je riječ o srpskim žrtvama. Niko nije osuđen za zločine nad srebreničkim Srbima u Haškom tribunalu i to je razlog zašto ne vjerujemo u rad međunarodnog, ali i Suda BiH koji pravdu dijele selektivno – poručio je Grujičić.

Prema njegovim riječima, Srbima preostaje neiscrpna trajna borba za istinu i pravdu od koje se nikada neće odustati.

Žrtvama na Zalazju služen je parastos kod spomen-obilježja, a potom su cvijeće
položili predstavnik Ministarstva Milan Torbica, načelnici opština Bratunac i Srebrenica, Republičke i optšinskih organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, Udruženja logoraša regije Birač, boračkih organizacija Srebrenice i Bratunca, te više stranačkih delegacija.

Prethodno su članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Ovim je završen 24. memorijalni, humanitarno-duhovni i kulturno-sportski program “Petrovdanski dani” koji je povodom 28 godina od stradanja srebreničkih Srba organizovao Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.