U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj trenutno aktivnih slučajeva povećan na 1.117, objavili su iz Stožera civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri osobe, dok je u posljednja 24 sata jedna preminula.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj oboljenja COVID-19 u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3.722 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 119 preminulo, a 2.486 se oporavilo.

U samoizolaciji trenutno je 4.861 osoba, a do danas je obavljeno 93.571 testiranje, od čega 763 u posljednja 24 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, s obzirom na epidemiološku situaciju, donio odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, koja će se primjenjivati od 13. jula 2020. godine.

Ovom odlukom se uvodi nužna mjera obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba: zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene, vozače, ostale zaposlenike u prevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu; zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama; zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili učestvuju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obaveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.