U Floridi je danas zabilježen najveći dnevni broj pozitivnih slučajeva koronavirusa u bilo kojoj državi Sjedinjenih Država od početka pandemije.

Prema podacima Državnog ureda za zdravstvo, čak 15.299 osoba u posljednja 24 sata je bilo pozitivno na COVID-19, čime je ukupan broj u Floridi porastao na 269.811.

Prethodno je Kalifornija imala najveći broj dnevnih slučajeva, kada je prije četiri dana potvrđeno 11.694 zaraženih novim koronavirusom. U New Yorku je 15. aprila bilo 11.571 osoba pozitivnih na COVID-19.

Novi brojevi dolaze na kraju tmurne, rekordne sedmice u Floridi, sa 514 smrtnih slučajeva. Danas je zabilježeno još 45 smrtnih slučajeva.

Tokom maja i juna, država je ponovno otvorila veći dio svoje ekonomije s određenim ograničenjima. Testiranje se povećalo, ali postotak ljudi koji su pozitivni dramatično je porastao. Prije mjesec dana, manje od pet posto testova dnevno bilo je pozitivno, a tokom ove sedmice dnevni prosjek je prelazio 19 posto.

SAD je najpogođenija zemlja globalnom pandemijom koronavirusa sa do sada registrovanih preko 3,25 miliona zaraženih. Od posljedica zaraze, prema posljednjim podacima Univerziteta Johns Hopkins, preminulo je 134.898 osoba.