U Francuskoj će sutra biti obilježen državni praznik, Dan pada Bastilje, ali ove godine zbog korona virusa neće biti uobičajene vojne parade na Jelisejskim poljima, već će biti održana manja ceremonija u čast civilima i vojnicima koji se bore protiv epidemije, prenijeli su francuski mediji.

Ceremonija će biti održana na Trgu Konkord u Parizu, gdje će biti odata počast “svim ljudima, civilima i vojnicima aganžovanim u borbi protiv epidemije korona virusa”, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane.

Navodi se da će na paradi defilovati ukupno 2.500 ljudi i biće 2.000 gledalaca, od kojih 1.400 predstavnika zdravstva, civilnog društva i onih koji su bili mobilisani u jeku epidemije, među kojima prodavci, policajci, kao i porodice umrlih.

Na ceremoniji će biti i ministri zdravlja četiri zemlje koje su primile francuske pacijente zaražene korona virusom. To su ministri zdravlja Nemačke, Švajcarske, Austrije i Luksemburga, prenio je list Parizijen (Le Parisien).

Za razliku od prethodnih godina, građanima neće biti dozvoljeno da prisustvuju ceremoniji u Parizu, već će sve biti uživo na televiziji.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) će predvoditi ceremoniju koja će početi u 11.00. Ceremonija će početi omažom generalu Šarlu de Golu (Charles de Gaulle) pošto je 2020. “Godina De Gola”, kojom se obilježava 130 godina od njegovog rođenja, 80 godina od njegovog “Poziva 18. juna 1940.” iz Londona, kao i 50 godina od njegove smrti.

Tokom ceremonije nebo Pariza će nadlijetati više od 50 aviona.

Mnogi gradovi u Francuskoj otkazali su ceremonije “14. jula” zbog važećih sanitarnih mjera prema kojima su okupljanja ograničena na 5.000 ljudi. Takođe su otkazani vatrometi u mnogim gradovima, a u onima u kojima će biti vatrometi, biće zabranjeno prisustvo građana. Neke opštine su odlučile da organizuju “onlajn vatromete”.

Makron će poslije ceremonije, kao što je tradicija, dati uživo intervju francuskim televizijama.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Poslije toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti – sloboda, jednakost i bratstvo (Liberte, Egalite, Fraternite).