U okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u Zenici je sinoć izveden „Srebrenički inferno“ autora Džemaludina Latića i Đele Jusića, koji je koprodukcijski projekat Bosanskog narodnog pozorišta, Omladinskog hora i Gradskog hora „Kasiopeja“ iz Zenice.

Muzičko-scenski oratorij „Srebrenički inferno“ umjetnički je odgovor na strahote koje su proživjeli Bošnjaci tokom genocida u Srebrenici. Iako je Omladinski hor do sada imao više od 70 izvedbi ovog djela širom Evrope, prikaz na otvorenom u Zenici ipak je bio poseban.

MILENKO KAROVIĆ, rukovoditelj Omladinskog hora

“Izaziva mnogo više emocija, jer je tu i tekst. Oratorij je inače oblik koji nije samo muzika, nego i naratorstvo i glumice će kroz muziku prožeti tako jedan bolan tekst Latićevog Srebreničkog inferna”, rekao je Karović.

MIROLJUB MIJATOVIĆ, ravnatelj Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

“Ovo je način kako umjetnici Grada Zenice odaju počast svemu onome što se desilo u Srebrenici prije 25 godina”,kazao je Mijatović.

Bosansko narodno pozorište i Omladinski hor još 2004.godine izveli su i predstavu Srebrenički inferno, koju je redateljski postavila Sanja Miletić. Ovaj oratorij je ustvari scenski prikaz pojedinih dijelova te predstave, a umjetnici su u oba slučaja posebnu poruku željeli poslati majkama Srebrenice, ali i svima drugima koji su preživjeli genocid.

FAKETA SALIHBEGOVIĆ AVDAGIĆ, glumica

“Trebale smo stisnuti svoje srce i biti njihov glas, kao što smo to i danas i do kraja ispričati priču, ispričati istinu o onome što se dogodilo. Da se nikad nezaboravi i da se nikad nikom ne ponovi”, istakla je Salihbegović Avdagić.

Izvedbe umjetnika Bosanskog narodnog pozorišta, Omladinskog hora i Gradskog hora „Kasiopeja“ građani Zenice doživjeli su veoma emotivno.

Poruka umjetnika Zenice obrazovnim vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini je i da moraju pronaći način da Srebrenički inferno uvrste u nastavne planove. Ova poema Džemaludina Latića ako postane nastavno štivo, smatraju umjetnici iz Zenice, itekako bi pomogla u nastojanjima da se genocid ne zaboravi i da se više nikada ne ponovi.