Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sutra ili prekosutra predložiti Kriznom štabu da se na cijeloj teritoriji Srbije uvede obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru kao i zabrana svih vrsta organizovanog okupljanja na dvije nedjelje.

“Moram da se konsultujem sa strukom ali to po meni ima smisla jer bi svakako u velikom procentu smanjilo procenat novozaraženih. Razgovaraćemo sutra ili prekosutra i o zabrani vjenčanja, rođendana, da ne pričamo o protestima, u naredne dvije nedjelje jer svaka vrsta okupljanja predstavlja ogroman epidemiološki rizik”, rekla je ona novinarima u Beogradu.

Upitana za slučaj Vladimira Mentusa iz Instituta društvenih nauka, koji je uhapšen tokom nedavnih protesta u Beogradu i osuđen po hitnom postupku, premijerka je rekla da joj je u MUP-u rečeno da je Mentus priveden kao dio grupe koja je ometala rad policije i vrijeđala njene pripadnike.

“Sve ostalo je odluka suda a ja ne mogu da se miješam u sudske odluke, ne mogu da utičem na njih. Nisam prava adresa za odgovor na pitanje zašto je sud donio takvu odluku”, kazala je Ana Brnabić.

Govoreći o vakcini protiv korona virusa, ona je rekla da ne raspolaže kredibilnim informacijama o vakcini koje bi mogla da iznese javnosti.

“Srbija je donirala više od dva miliona eura kroz Evropsku komisiju za istraživanje vakcine ali se plašim da ćemo kampanjom nepovjerenja imati ozbiljan problem koliko će ljudi htjeti da se vakciniše. Zato molim sve još jednom da se ne širi to nepovjerenje. Već je krenula ozbiljna kampanja i protiv vakcine za sezonski grip, što je jako opasno”, kazala je Brnabić.