Za korištenje turističkih vaučera Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske do sada se prijavilo nešto više od 2300 građana ovog entiteta. Imajući u vidu da je, zbog pandemije korona virusa, sve izvjesnije da neće biti putovanja u inostranstvo, interesovanje za vaučere sve je veće.

Mišljenja građana o korištenju turističkih vaučera za ljetovanje su podijeljena. U turističkoj organizaciji grada Bijeljina kažu da iz dana u dan imaju sve više poziva, jer je sve izvjesnije da od ljetovanja u inostranstvu nema ništa.

VLADIMIR SOFRENIĆ, Turistička organizacija Grada Bijeljina

Zovu, zovu da nas pitaju, Zovu najviše ljudi da pitaju kako da apliciraju. Agencija za njih može da aplicira za bilo koju destinaciju u RS za korištenje vaučera. Takođe, mogu da zovu hotel za koji su zainteresovani da provedu svoj godišnji odmor”

U jednoj od dvije turističke agencije u Bijeljini posredstvom kojih se na pojednostavljen način može iskoristiti vaučer kažu da je do sada aranžmane kod njih rezervisalo više od 500 Semberaca.

MARINA NOVAKOVIĆ, Turistička agencija iz Bijeljine

Najveće interesovanje je za Trebinje, grad sunca, zatim za Banju Vrućicu, hotel Kardial, Nacionalni park Sutjeska. Prvo se radi rezervacija smještaja zatim mi apliciramo uslužno za stranke i to je to”

U Semberiji se vaučer može iskoristiti na pet destinacija. U etno selu Stanišići kažu da interesovanja ima, ali je daleko od zadovoljavajućeg.

MILOŠ STANIŠIĆ, član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Republike Srpske “Horeka”

Baš smo neke proračune radili, 70% do 80% je pao promet što se tiče našeg smještaja”. “Do sada imamo 14 rezervisanih vaučera, a iskorišteno je 4, nije neki sjajan odziv ali očekujemo avgust da će biti bolje”

Kako bi privukli što više turista, organizuju se i promocije u drugim gradovima.

ALEKSANDRA ĐUKANOVIĆ, Banja Vrućica Teslić

Ovdje smo od 10 do 15 jula, promovišemo turističku ponudu banje vrućice i moramo priznati da je interesovanje bijeljianca veliko, nadamo se da će se odazvati na pozive”

Uz to, Udruženje ugostitelja Horeka u Bijeljini zatražilo od gradskih vlasti da obezbijedi i posebne vaučere na nivou Semberije.

MILOŠ STANIŠIĆ, član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Republike Srpske “Horeka”

Da grad Bijeljina pokuša da odobri ili da nađe neku varijantu in eke vaučere samo za stanovništvo bijeljine koje će moći da se koristi u bijeljini i u kafićima i svim ugostiteljskim objektima”

Koliko je interesovanje za ljetovanje u Semberiji nismo uspjeli da saznamo, jer na nivou ministarstva još uvijek nemaju pojedinačne podatke. Prijava za vaučere otvorena je do početka novembra.