Pandemija koronavirusa teško je pogodila britanski umjetnički i kulturni sektor koji zapošljava 700 hiljada ljudi. Velika Britanija namjerava uložiti gotovo dvije milijarde dolara da bi pomogla pozorištima, umjetničkim galerijama i drugim kulturnim institucijama da prežive koronakrizu.

Nakon upozorenja da je njegova budućnost predstavljala rizik od gubitka od gotovo četrnaest miliona funti tokom zatvaranja, vladin fond spreman je povući dvoranu Royal Albert Hall s ruba, jednu od najjpoznatijih britanskih muzičkih dvorana i jednu od najljepših građevina Londona.

NITIN SAWHNEY, glazbenik

“To je tako važno mjesto za svakog umjetnika, čak i ako ste poznati, jer svi ovdje žele nastupiti i mislim da je fantastično da sada postoji spas.”

Paket za spašavanje u iznosu od 1,5 milijardi funti, koji se sastoji od grantova i zajmova, koristit će kina, muzeji, muzički prostori, baština i neovisna kina širom Velike Britanije. Mnoge kreativne industrije dočekat će novac, ali industrija se u velikoj mjeri oslanja na freelancere poput violinistice Ruth.

RUTH FUNNELL, violinistica

“Nevjerojatno smo zahvalni što imamo bespovratna sredstva, ali problem je što kazališta i koncertne dvorane i dalje ostaju zatvorene, a dok su zatvoreni freelanceri poput mene, nećemo moći ostvariti nikakav prihod, a to se neće promijeniti dok ne otvore svoja vrata”.

Na iznos od 270 miliona zajma i 880 miliona bespovratnih sredstava, Vlada Velike Britanije priznaje da paket za spašavanje ne može spasiti svaki posao, ali regionalna se pozorišta nadaju da će dobiti pravi udio zajedno s nacionalnim institucijama.

BRIGID LARMOUR, umjetnička ravnateljica Kazališta “Watford Palace”

“Rad se smanjuje kako bi se svi uklopili, trebamo biti svjesni da glumci, dizajneri, redatelji, tehničari, svi ostali kreativci koji ostaju bez posla, utječu na lokalnu ekonomiju. “

Riječ je o najvećem jednokratnom ulaganju u britansku kulturu u istoriji, a cilj je spasiti bitne organizacije za kulturu i baštinu širom zemlje, koje je pandemija teško pogodila. Naznaka o otvaranju kulturnih institucija nema, a pozorišta će nastaviti s virtualnim nastupima uživo.