Predsjednik Kosova Hashim Thaci završio je za danas, nakon više od šest sati, davanje iskaza pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu, a ispitivanje će biti nastavljeno sutra.

Thaci je nakon završetka današnjeg saslušanja izjavio kratko medijima da je slušao razmjenu tehničkih pitanja između njegovog branitelja i tužilaca, kao i početak ispitivanja tužilaca o Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Naglasio je da će saslušanje biti nastavljeno sutra.

Thaci je angažovao poznatog američkog advokata Pierre-Richarda Prospera, koji je vršio dužnost ambasadora za ratne zločine u administraciji predsjednika Georga Busha.

Specijalizovano tužilaštvo je Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo 24. aprila na ispitivanje optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”. U optužnici se navodi da Hashim Taci, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.