U okviru projekta PRO-Budućnost osigurano je više od 600 paketa hrane i osnovnih higijenskih potrepština u vrijednosti višoj od 40.000 KM za građane u 19 lokalnih zajednica u BiH kako bi prevazišli krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

U narednim danima pakete će primiti najugroženiji stanovnici Berkovića, Mostara, Kiseljaka, Širokog Brijega, Istočnog Novog Sarajeva, Prozora-Rame, Višegrada, Doboj Juga, Goražda, Novog Travnika, Dervente, Drvara, Glamoča, Kozarske Dubice, Tešnja, Bihaća, Mrkonjić Grada te Opštine i Općine Trnovo.

“Ova pomoć namijenjena je marginalizovanim grupama kako bismo ih stavili u što ravnopravniji položaj i tako jačali socijalnu koheziju. Pomoć će dijeliti timovi volontera, organizacije i štabovi civilne zaštite”, kazala je direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov.

Na početku pandemije, kada je preusmjereno više od 80.000 KM, vidjelo se koliko je ovakav vid pomoći (paketi hrane, higijenska i dezinfekcijska sredstava, šivaće mašine i repromaterijali za maske) potreban u lokalnim zajednica Bosne i Hercegovine.

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj za izgradnju mira i povjerenja među građanima koji provodi organizacija Katolik Relif Servis sa partnerima u 75 lokalnih zajednica, saopštili su organizatori.