Cijene nafte na svjetskim tržištima u ponedjeljak su blago smanjene usljed vijesti o rekordnom dnevnom porastu slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu, uz veliki skok u Sjedinjenim Državama tokom vikenda.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 53 centa, na 42,71 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 64 centa nižoj cijeni, od 39,91 USD.

U fokusu tržišta su vijesti o novim slučajevima zaraze koronavirusom u svijetu, prenosi SEEbiz.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u nedjelju je objavila da je u posljednja 24 sata u svijetu zabilježeno 230,37 hiljada slučajeva zaraze koronavirusom, što je rekordan dnevni porast od početka pandemije.

Posebnu pažnju tržišta plijeni i SAD zbog snažnog rasta broja novozaraženih, nakon što je Florida u nedjelju zabilježila najveći dnevni porast broja novozaraženih, za više od 15 hiljada.

U fokusu trgovaca je i ovonedjeljni sastanak zajedničkog odbora za monitoring Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koji bi trebao da se održi u utorak i srijedu kako bi preporučio novi nivo smanjenja proizvodnje.

Očekuje se da će OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, grupa poznata pod nazivom OPEC+, ublažiti smanjenja proizvodnje na 7,7 miliona barela dnevno budući da se globalna naftna potražnja oporavila. OPEC+ je smanjio proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno na rok od tri mjeseca, počevši od maja.

Od vijesti važnih za globalna tržišta izdvaja se i ona iz Libije, koja je u nedjelju ponovo zaustavila sav izvoz nafte zbog više sile, nakon obnovljene blokade istočnih snaga, i to samo dva dana nakon što je po prvi put izvezla naftu u zadnjih šest mjeseci.

Pritisak na cijene nafte izazivaju i rastuće napetosti između SAD-a i Kine u vezi pandemije Covida-19 i ostalih pitanja.

Kina je u ponedjeljak najavila sankcije američkim zvaničnicima u odgovoru na sankcije koje je Vašington nametnuo visokim kineskim zvaničnicima.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 43,46 USD, što znači da je porasla za 15 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.