Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Stanka Vinčeka (1962), državljanina Slovenije i Gorana Jošića (1967), državljanina BiH zbog poreske utaje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Optuženi se terete da su, Vincek Stanko u svojstvu direktora i odgovorne osobe, a Jošić Goran izvršnog direktora preduzeća „Mushrooms Trade“ d.o.o. Laktaši, tokom mjeseca septembra i oktobra 2015. godine, putem podnesenih poreznih prijava neistinitog sadržaja, te lažnim prikazivanjem prometa i otkupa poljoprivrednih proizvoda koji se u stvarnosti nije desio, ostvarili umanjenje poreznih obaveza i nezakonito ostvarili pravo na odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 21.163,12 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH, a optuženi Jošić Goran u poslovnoj dokumentaciji unio neistinite podatke”, dodaje se u saopštenju.

Optuženi Vincek Stanko dodatno se tereti i da je oštetio budžet BiH za 10.275,00 KM, tako što je izvršio nabavku korištenog poslovnog objekta, bez odbijenog ulaznog PDV-a, te nakon izvršenog ulaganja u navedeni poslovni objekat, izvršio prodaju poslovnog objekta preduzeću iz Srpca.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.