Pripadnici turske policiji uhapsili su jutros najmanje 47 osoba za kojima je ranije izdat nalog za hapšenje zbog veze s terorističkom organizacijom FETO, koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj, 15. jula 2016. godine.

Republičko tužilaštvo u Ankari izdalo je nalog za hapšenje najmanje 20 osoba, a u okviru istrage o pripadnicima FETO-a infiltriranim unutar pravosudnih institucija Republike Turske. Riječ je o osobama za koje je utvrđeno da su imale komunikaciju s visokorangiranim pripadnicima terorističke organizacije FETO.

Tokom jutrošnjih akcija koje su provedene u najmanje pet gradova privedeno je 19 osumnjičenih, dok se za još jednom osobam traga.

U Izmiru je, prema nalogu tužilaštva u tom gradu, takođe sprovedena opsežna akcija hapšenja pripadnika FETO-a za koje je ranije izdat nalog za hapšenje, a u kućama poznatim kao ćelije FETO-a uhapšeno je 25 osoba.

Tokom pretresa pomenutih kuća zaplijenjeno je 40.090 turskih lira, 1.550 evra, 3.055 dolara, 34 komada mobilnih telefona kao i značajne količine nakita.

Još tri pripadnika FETO uhapšena su u okviru treće istrage, a riječ je o osobama za koje je utvrđeno da su koristile “BajLok”, sistem šifrovane komunikacije među pripadnicima FETO-a.

Teroristička organizacija FETO odgovorna je za pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.