Rudari druge smjene u jamama Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica ponovo su, drugi put u proteklih 15-ak dana, danas obustavili rad, a ovog je puta razlog kašnjenje u isplati plate – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

“Rudari su obustavili rad zbog nepoštivanja odredaba kolektivnog ugovora, po kojem se plata treba isplatiti do 15-tog u mjesecu. Plata danas nije isplaćena, a direktor Edin Pašić, koji je došao na zbor rudara, nije mogao kazati kada će moći isplatiti platu. Kazao je da novca nema, jer su morali uplatiti poreski dug kako bi deblokirali račun preduzeća”, ističe Vardo.

Zenički rudari su 30. juna takođe bili obustavili proizvodnju, ali tada su dva dana protestovali zbog nedostatka radne snage i blokade računa, koji je tada, zbog duga od 906.000 KM, blokirala Poreska uprava Federacije BiH.

Vlada FBiH nedavno je dala saglasnost za produžetak ugovora o radu sa rudarima kojima su bili istekli ugovori, a koji su neophodni za nesmetan rad u jamama “Raspotočje” i “Stara jama”.