Ruski poslanici usvojili su danas izmjene izbornog zakona koje omogućavaju održavanje izbora do tri dana i izvan uobičajenih biračkih mjesta, što je osudila opozicija koja se boji da će to olakšati prevare.

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, precizira u saopštenju da izmjene izbornog zakona omogućavaju organizovanje izbora “izvan birališta, na mjestima i prostorima prilagođenim održavanju izbora”.

Tekst je potvrđen pri drugom čitanju, što je najvažnije u ruskom zakonodavnom sistemu. O njemu će uskoro glasati u trećem i posljednjem čitanju.

Do ovih promjena dolazi nakon kontroverznog referenduma, održanog od 25. juna do 1. jula, na kojem su izglasane izmjene Ustava kojima se jačaju ovlašćenja predsjednika Vladimira Putina.

Glasanje je bilo organizovano u parkovima, na klupama ili čak na panjevima, i nije se mnogo vodilo računa o tajnosti glasanja.

Vlasti navode da su te mjere bile opravdane zbog epidemije korona virusa, ali ih je opozicija osudila kao način za falsifikovanje rezultata referenduma na kojem je gotovo 78 odsto birača podržalo izmjene Ustava.

U Rusiji su za septembar predvišeni regionalni izbori, dok će parlamentarni biti iduće godine.