Turistička sezona u Bosni i Hercegovini ove godine doživljava najveći pad. Hoteli ili zatvoreni ili sabiraju gubitke i po nekoliko stotina hiljada maraka. Da li će nova odluka Savjeta ministara o otvaranju bh. granica za državljane Evropske unije biti spas turizma?

Otvaranje bh. granica za državljane Evropske unije uz negativan test na koronavirus nije pomak ka spašavanju turizma. Iako je omogućen prelazak granice, Evropska unija ima jasna pravila za svoje državljane.

SENAD HALILOVIĆ, predsjednik Udruženja turističkih privrednika BiH

“Oni ako bi došli u Bosnu i Hercegovinu moraju biti 14 dana u karantinu u svojoj državi. Mi smo očekivali jednu proširenu odluku gdje će se otvoriti granice i sa zemljama Bliskog Istoka i Turske, jer ako gledamo statističke podatke, prethodnih par godina najviše turista je bilo iz zemalja Bliskog Istoka i Turske koje su otvorene prema nama trenutno.”

Hoteli – oni koji još rade – bilježe tek deset odsto posjeta u odnosu na isti period prošle godine. Gosti su uglavnom iz Bosne i Hercegovine i zadržavaju se tek jednu do tri noći.

NERMINA SEFER, direktorica Termalne rivijere i hotela

“Mi smo od januara mjeseca već dobivali otkaze rezervacija za grupe iz Dalekog Istoka. Što se tiče ovog perioda, sve su rezervacije otkazane, čak i za mjesece septembar i oktobar, što se tiče turističkih grupa, one su otkazane.”

Nekada se u ovom prostoru dnevno posluživalo oko 1000 obroka za turiste iz cijelog svijeta, no danas je taj broj tek 60.

MUAMER KAMBEROVIĆ, uposlenik hotela

“Neobično je, nismo navikli, maske moramo stalno da nosimo, čistimo stolove dezinfekcijom. Ja sam vraćen na posao, radim, tu sam.”

U BiH ima oko hiljadu i po hotela, motela, pansiona, 9.500 hiljada ljudi je zaposleno u smještajnim objektima – tokom pandemije koronavirusa većina zaposlenih, oko 80 odsto, ih je ostalo bez posla, većina hotela je zatvorena.

AMIR HADŽIĆ, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH

“95 odsto su izgubili u odnosu na prošlu godinu. Nama se desio turizam ničim izazvan, a jedino su ga očuvali i unapređuju bh građani, bosanska duša, ljubaznost, gostoljubivost, to je jedan magnet koji privlači turiste da dođu.”

SENAD HALILOVIĆ, predsjednik Udruženja turističkih privrednika BiH

“Mi smo predstavili federalnoj ministarki troškove, režijske, gdje hoteli imaju ogromne mjesečne troškove ukoliko su hoteli zatvoreni i nema gostiju, tako da smo napravili dogovor da federalno ministarstvo turizma kroz 20 miliona pomogne sektoru turizma.”

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je, uz saglasnost kantonalne vlade, ponudila izdvajanje milion maraka. Sredstva će biti dodijeljena hotelijerima koji su ostvarili najveći broj noćenja u prethodnoj godini, agencijama koje su dovele najviše turista u KS, turističkim vodičima.

Iako je primjetan određeni broj turista, taj broj nije ni približno velik kao što je bio prije pandemije koronavirusa. Baščaršiju i njene turiste ipak čekaju neka bolja vremena.