Neophodno je nastaviti sa podrškom domaćim kapacitetima koristeći dostupne spoljnotrgovinske mehanizme u okviru postojećih međunarodnih ugovora, ali i politika nadležnih entitetskih ministarstava, istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

On se danas sastao sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH sa kojima je razgovarao o zaštiti domaće proizvodnje.

U fokusu sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici nadležnih ministarstava iz Republike Srpske i Federacije BiH, bila je neophodnost analize opravdanosti za uvođenje zaštitnih mjera za uvoz svježeg i rashlađenog mesa goveda i svinja u BiH.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH istakli su da je pandemija koronavirusa uticala na značajno umanjenje unutrašnjeg konzuma, što je dodatno opteretilo domaće proizvođače, klaoničare i trgovce.

Košarac je izrazio potpunu opredijeljenost za zaštitu domaće proizvodnje, uz poštivanje međunarodnih ugovora čiji je potpisnik BiH.

On je istakao da domaću proizvodnju treba podržati konkretnim mjerama, te da će, u skladu sa nadležnostima, uputiti dopis ambasadoru Republike Turske u BiH, u kojem će zatražiti da otvorena kvota za izvoz mesa iz BiH sa sadašnjih 3.000 tona bude povećana minimalno za dodatnih 2.000 tona mesa.

Kao jednu od mjera zaštite domaće proizvodnje, Košarac je najavio i nastavak pregovora za izvoz domaćih proizvoda na tržište EU.

“Ovo pitanje intenziviraćemo u razgovorima sa predstavnicima Delegacije EU, nakon što u BiH bude okončan proces odgovaranja na upitnik za izvoz mesa na tržište EU”, rekao je Košarac.

Na današnjem sastanku on je najavio da će od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražiti pojačane kontrolne aktivnosti u vezi sa uvozom svježeg i rashlađenog mesa u BiH.