Narodna skupština Republike Srpske juče je dvotrećinskom većinom potvrdila izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da su tri odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine veoma štetne po vitalne interese ovog entiteta i time spriječila njihovo stupanje na snagu. Na ovaj način, između ostalog, oborena je odluka koja je trebala omogućiti da naši učenici samo učestvuju u međunarodnoj provjeri nivoa znanja iz nekoliko oblasti, poznatoj kao PISA testiranje.

Na prvom i za sada jedinom PISA testiranju na kojem smo učestvovali prije dvije godine rezultati bh učenika bili su katastrofalni. Zauzeli su 62. mjesto od 79 zemalja svijeta u najvećem globalnom istraživanju u obrazovanju. Svaki drugi testirani učenik iz naše zemlje ocijenjen je kao funkcionalno nepismen. Aleksandar Trifunović, urednik magazina „Buka“, ističe da su se zbog ovakvih rezultata morali upaliti svi alarmi i što hitnije krenuti u reformu obrazovanja.

ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ, magazin „Buka“

„Mi trebamo upravo da raspravljamo o tome zašto su djeca funkcionalno nepismena i kako da to ispravimo i da tu vidimo jedinstvo pozicije i opozicije, jer u suštini i jedni i drugi žele da nam ovdje bude bolje, a ne može nam biti bolje ako nemamo pametniju djecu. Mi u stvari ne raspravljamo o suštini, nego raspravljamo o formi. I to je na žalost nešto što već par posljednjih sjednica Narodne skupštine obilježava do te mjere da ljudi smatraju da se one uopšte ne tiču ovog naroda nego da se oni bave u njoj sami sobom“.

Prema mišljenju političke analitičarke Tanje Topić, domaći političari sve, pa i one najbanalnije stvari, posmatraju kroz prizmu predstojećih lokalnih izbora i opet sve karte stavljaju na zbijanje nacionalnih redova. Najbolji primjer toga je, smatra Topić, jučerašnja posebna sjednica Narodne skupštine.

TANJA TOPIĆ, politički analitičar

„Mislim da je cjelokupna ilustracija te situacije zapravo ona prijetnja odnosno upozorenje i građanima i narodnim poslanicima: Ako ne glasate za mene, ako ne podržite mene, vi ste zapravo podržali Džaferovića i Komšića – i to je najveći jeres koji ste mogli kao političar u izbornoj godini jednostavno izreći i to sa skupštinske govornice“.

Po mišljenju poslanika koalicije „Zajedno za BiH“ Senada Bratića, politika je juče u drugi plan stavila interese svih građana u zemlji.

SENAD BRATIĆ, Poslanička grupa „Zajedno za BiH“

„Kako naći jedan smisleni razlog da opravdate da može biti borba protiv terorizma, da može ugroziti vitalni interes RS i pokušaj da se dostignu evropski standardi u oblasti obrazovanja za našu djecu, takođe da to može ugroziti vitalni interes entiteta RS“.

Jučerašnja posebna sjednice Narodne skupštine održana je na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je tri odluke koje su usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva, održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske. Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću naše zemlje u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti.