Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je azerbejdžanska vojska ušla u Kalbajar , još jednu teritoriju koju su arrmenske snage predale na osnovu sporazuma o okončanju sukoba dvije strane oko oblasti Nagorno-Karabah.

U saopštenju ministarstva je naglašeno da je planinski put kojim će proći vojska očišćen od mina.

U operaciji azerbejdžanske vojske koja je pokrenuta 27. septembra, oslobođeno je pet gradova i gotovo 300 naselja i sela. Nakon toga Armenija je prihvatila poraz i 10. novembra potpisala sporazum kojim je obećana evakuacija okupiranih provincija Aghdam, Lachin i Kalbajar.

Budući da Armenija nije mogla evakuisati Kalbajar, što je trebalo biti završeno do 15. novembra, Azerbejdžan je dao dodatno desetodnevno razdoblje, pa se armenska strana obavezala predati regiju koju je okupirala 25. novembra.

Armenija, koja se povukla iz Agdama 20. novembra u sklopu sporazuma o prekidu vatre, vratiće Lachin Azerbejdžanu do 1. decembra.

Kalbajar, koji se nalazi na sjeverozapadu Nagorno-Karabaha, Armenija je okupirala 1993. godine.

Najnoviji oružani sukob dve strane, najteži je od 1994. godine, izbio je 27. septembra. Primirje uspostavljeno uz pomoć Moskve u Azerbejdžanu se slavi kao pobjeda, dok su u Armeniji počeli masovni protesti čiji učesnici zbog postignutog sporazuma traže ostavku premijera Nikola Pašinijana.