Gradski odbor HDZ Mostar najoštrije osuđuje događaja u kojem je na brutalan i siledžijski način, samo zbog navodnog kršenja ograničenja kretanja u doba pandemije, pretučen sugrađanin od strane dvojice policijskih službenika MUP-a HNK-a, te zahtijeva odlučan odgovor Tužilaštva HNK-a i kantonalnog MUP-a.

Ova dva policijska službenika tokom postupanja u navedenom slučaju, zasigurno su se teško ogriješili o svoje policijske ovlasti i policijski kodeks ponašanja, što zahtijeva i odlučan odgovor.

Pozdravljamo odluku kantionalnog MUP-a da ih se udalji s dužnosti i zahtijevamo od Tužilaštva HNKa, zbog posebne brutalnosti počinjenja ovog kaznenog djela koje je uznemirilo ne samo grad Mostar, već i cijelu BiH, da im se odredi jednomjesečni istražni pritvor kako ne bi mogli utjecati na tok istrage i moguće svjedoke u ovom nemilom slučaju.

NAvode oi kako vjeruju da je ovo izoliran slučaj koji ni na koji način ne govori o postupanju svih policijskih struktura u Hercegovačko – neretvanskom kantonu jer najveći broj njih svoj posao obavlja profesionalno, časno i odgovorno.

Zajedno sa svim građanima Mostara, očekujemo brzu i oštru reakciju svih odgovornih pojedinaca i institucija, koja će pokazati da se svi građani Mostara mogu u narednom vremenu osjećati sigurnim i zaštićenim.

Navode da je u Mostaru tokom proteklih godina i desetljeća utrošeno puno napora, i političkog i ljudskog, na izgradnji mira, suživota i međunacionalnog razumijevanja svih njegovih građana.

Nećemo i ne želimo dopustiti da pojedinačni izgredi i neodgovorni pojedinci naruše teško stečeni mir i povjerenje Mostarki i Mostaraca. Mostar mora biti siguran grad, i njegovi građani zaslužuju miran i spokojan život, navodi se u saopćenju iz Gradskog odbira HDZ Mostar.