Delegacija Federalne uprave policije /FUP/ danas je u Alipašinoj ulici u Sarajevu položila vijence kod spomen-obilježja na mjestu atentata na Jozu Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH /FBiH/, koji se dogodio prije 22 godine na današnji dan.

Delegacija ove policijske agencije će 28. marta položiti vijence i u zgradi FUP-a u Mostaru, te na grob pokojnog Leutara.

Na Leutara je 16. marta 1999. godine izvršen atentat u sarajevskom naselju Ciglane. On je tog dana krenuo na posao službenim vozilom u kojem je s njim bio vozač, a automobil je eksplodirao u blizini tadašnje zgrade Ambasade SAD.

Leutar je tada zadobio teške povrede, a 12 dana kasnije je preminuo u KCUS.

Njegov vozač Željko Ćosić zadobio je povrede koje nisu bile opasne po život.

Istraga o ubistvu nije davala nikakvih rezultata, mada su se u nju uključili i stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa /FBI/.

Nakon sudskog procesa, koji je trajao skoro dvije godine, Kantonalni sud u Sarajevu donio je oslobađajuće presude za šestoricu optuženih.

U novembru 2002. godine oslobođeni su Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Jedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević.

Ni poslije 22 godine nalogodavci i izvršioci ovog zločina nisu otkriveni.