Vlada Federacije BiH je podržala inicijativu da iz Tekuće rezerve Budžeta bude izdvojeno 15.000 konvertibilnih maraka na ime nagrade Amelu Tuki za osvojenu srebrnu medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi.

I Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je, na prijedlog Ministarstva kulture i sporta KS, donijela odluku da se Amelu Tuki, reprezentativcu Bosne i Hercegovine u atletici dodijeli 20.000 KM.

U saopštenju kantonalne vlade rečenoje kako je ovaj iznos dodijeljen za osvajanje srebrene medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi 2019. godine u trci na 800 m, kao i za ostale uspjehe koje je ovaj vrsni atletičar ostvario na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima.


Podsjetimo bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka osvojio je srebrnu medalju u finalnoj trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Naš najbolji srednjoprugaš je istrčao sjajno vrijeme 1:43.47 i tako ostvario najveći uspjeh bh. atletike nadmašivši rezultat iz Pekinga 2015. godine kada je osvojio bronzu.