U svijetu rokenrola danas se obilježavaju dvije godišnjice – 39 godina od ubistva člana legendarnih “Bitlsa” Džona Lenona i 76 godina od rođenja lidera benda “Dors”, muzičara i pjesnika Džima Morisona.

Lenon, rođen 9. oktobra 1940. u Liverpulu, postao je za života muzička ikona 20. vijeka, a njegova veoma kreativna karijera imala je i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva.

Lenon i drugi član “Bitlsa” Pol Makartni su duboko uticali na razvoj pop i rok muzike i njihove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije pjesme svih vremena.

Lenonove najpoznatije solo pjesme su “Imagine”, “Jealous Guy” i “Give Peace A Chance”.

Muzičara je 8. decembra 1980. godine u Njujorku ubio poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen. Ubijen je ispred zgrade Dakota u Njujorku, nedugo pošto je dovršio jedan svoj album.

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison, rođen je 8. decembra 1943. godine u Melburnu u američkoj saveznoj državi Floridi. Bio je pjevač i vodja “Dorsa” i smatran za jednog od najharizmatičnijih pjevača u istoriji rokenrola.

Morison je i autor nekoliko zbirki pjesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Do danas je Morison široko poštovan kao prototip rok zvijezde – grub, privlačan i misteriozan.

Sahranjen je na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pjesnik, jer je umjetnik prvenstveno sebe smatrao pjesnikom pod uticajem Vilijama Blejka, Šarla Bodlera i Artura Remboa.