Gdje je nestao pečat iz Skupštine Kantona Sarajevo, ispitivat će kantonalno Tužilaštvo. Formiran je i predmet na temelju materijala koji je dostavljen iz kantonalnog MUP-a i bit će obavljene provjere. A za 8. januar zakazana je nova sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj bi se razmatrale tačke važne za funkcionisanje Kantona, no neizvjesno je, sudeći prema posljednjim dešavanjima, hoće li uopšte biti održana.

Šestorka, sedmorka, četvrtoka ili trojka – više nikom nije jasno ko čini vlast u Kantonu Sarajevo. Prevashodno nije jasno ko će predsjedavati Skupštinom, Danijela Kristić iz još aktuelne većine, koju čine NIP, Naša stranka i SDP ili Mirza Čelik iz nove većine, SDA SBB i DF-a.

Interesantno je da je Danijela Kristić sama potpisala odluku o svom imenovanju, što pokazuje i dokument u čijem smo posjedu.

Bez obzira na nejasnoće, nova većina u Kantonu, SDA SBB i DF spremila je dva scenarija za 8. januar.

SEAD MILAVICA, šef Kluba DF-a u Skupštini KS

Ako Mirza Čelik, bude predsjedavao Skupštinom, bit će usvojene i sve tačke uključujući i rebalans budžeta za 2019 i prijedlog za 2020, a ako ne bude Čelik predsjedavao, nova većina će napustiti sjednicu.

ZVONKO MARIĆ, šef Kluba SBB-a u Skupštini KS

Ono što me zabrinjava je da ćemo ograničiti sve ono što treba da se odvija u KS, nema prošitenih programa, finansirat će se nužno, odstustvo sluha, to se moglo uraditi na bolji način.

Nova većina očekuje da će nova vlada biti fomriana početkom ili sredinom februara. Zakuhalo se i oko pečata bez kojeg nijedna odluka ne može biti objavljena u Službenom glasniku. Pečatom se bavi od petka i Kantonalno tužilaštvo kojem je dostavljen materijal iz MUP-a. Riječ je o pisanoj prijavi koju su podnijeli sekretar i šef kabineta predsjedavajućeg Skupštine zbog nemogućnosti korištenja pečata. Zbog prethodno navedenog, održavanje sjednice je upitno.

IGOR STOJANOVIĆ, šef Kluba SDP-a u Skupštini KS

Odluke se mogu donositi ako Danijela bude predsjedavala. Mirza Čelik može samo na silu uzeti stolicu, ako oni misle da demonstriraju silu a demonstitraju je jer su skupili 18 ruku.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, doskorašnji predsjedavajući Skupštine KS

Ovdje se ne radi samo o borbi za budžet i resurse, već je to pokušaj da se jedna politička energija pokuša ugušiti u svom nastanku.

Iz Vlade su najavili učešće na sjednici jedino i samo ako njom bude predsjedavala Danijela Kristić, poručuje ministar u vladi Kantona Amel Kovačević. Naglašava i da bi bilo dobro da se u srijedu usvoji odluka o privremenom finansiranju, u protivnom.

AMEL KOVAČEVIĆ, ministar finansija KS

Ako se desi da se ne usvoji privremeno finansiranje bilo kakvih aktivnosti onda se komp’likuje situacija kada su u pitanju finansije u 2020 godini.

Umjesto rasprava o zagađenom zraku, problemima deponije, prioritetima u izgradnji komunalne infrastrukture, ali i problemima građana u Kantonu Sarajevo, ono što sada jedino imamo je, samo rovovska borba za fotelje.