Formiranje Vlade Crne Gore bi trebalo biti završeno 2. decembra, kada bi trebalo da budu poznata i sva ministarska mjesta, rekao je Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović za BHRT.

“Ostalo je samo da se podijele oni koji se tiču bezbjednosnog sektora, jer kao što je poznato, zbog klime ovog podneblja to ima poseban senzibilitet”, naglašava Abazović koji je i predložen za ministra odbrane Crne Gore.

Lider Građanskog pokreta URA dodaje da nije bilo pristajanja na bilo kakav kompromis u formiranju Vlade, te da je ekspertska vlada nešto što je Crnoj Gori u ovom trenutku veoma potrebno.

“Zbog režima koji je do sada bio nesmjenjiv, kao i zbog tranzicionog perioda, da bi se brže prošao, predložili smo ekspertsku vladu i to se i desilo. Krivokapić je predložio do sada 10 imena i oni nisu bili na listama kao kandidati bilo koje političke grupacije. Mi smo razbili koncept partijske države po prvi put u svojoj istoriji i dali priliku drugim ljudima i to je njaprikladnije u momentu u kom se država nalazi”, naglašava Abazović.

Na pitanje o odnosima Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom, kao i o promjeni stava o dvojnom državljanstvu, Abazović ističe da prostora za unapređenje odnosa uvijek ima.

“Što se tiče pitanja o dvojnom državljanstvu, to je pitanje izuzetnog senzibiliteta jer smo mala zajednica. To nije upereno protiv bilo koga, pa ni protiv građana koji žive u BiH, Srbiji ili bilo kojoj zemlji regiona. To je pokušaj zaštite nacionalnog identiteta”, istakao je Abazović, te dodaje da je to pitanje koje će doći na red u novoj Vladi CG.

On dodaje da će fokus buduće vlade biti rad na korupciji i organizovanom kriminalu, ekonomskoj stabilizaciji i evropskim integracijama.

“Prvenstveno za pandemiju koja dobija dramatične brojke. Mi smo zemlja koja trenutno postavlja rekorde u zaražavanju na 100 hiljada stanovnika. Onda na stabilizaciji javnih finansija. Mislim da ćemo do 31. decembra biti blizu sto posto zaduženosti u odnosu na BDP, sto je najgori rezulatat u regionu”, ističe on.

Kada je riječ o projektu hidrocentrale na rijeci Drini, za koji postoji dogovor između Republike Srpske i Srbije, Abazović ističe da nije dobro što Crna Gora nije obaviještena o tome.

“To nije dobra praksa i za ubuduće, jednostrani potezi mogu povećati tenzije u regionu. Ako su od koristi projekti za obje države, treba krenuti u realizaciju. Kada je u pitanju konkretno taj projekat, mi treba da vidimo kakvi su efekti za životnu sredinu, to je nešto posebno osjetljivo za obje zemlje”, jasan je Bazović.

On je ovom prilikom pozvao vlasti u BiH da ubuduće za regionalne projekte imaju više razumijevanja, te ostvare komunikaciju sa zvaničnicima CG, jer samo tako se pokazuje partnerstvo i šalje dobra poruka građanima.

Kada je riječ o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji je donijela prethodna vlast u Crnoj Gori i koji je podigao mnogo prašine Abazović kaže da i nova vlada smatra je taj zakon potreban, ali da on ne smije biti diskriminatorski prema bilo kome.

“Mi smo izašli u javnost sa zajedničkim rješenjem. Crna Gora treba taj zakon, ali da nije diskriminatorski prema bilo kojoj vjerskoj zajednici. Postojeće rješenje mora biti promijenjeno jer ima neke vanustavne norme. Saglasni smo da se šest članova Zakona zamijene, neke brisati, neke pregormulisati. Ne trebamo dizati tenzije i stvarati neprijateljstvo”, naglašava Abazović, te dodaje da se zemlja ne može oduzimati nikome i da to nije u skladu sa bilo kakvim evropskim zakonima.