Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas danas je proglasio trodnevnu žalost zbog smrti vodećeg zvaničnika PLO-a Saeba Erekata.

Erakat je preminuo od komplikacija povezanih s koronavirusom nakon što se zarazio virusom prošlog mjeseca.

On je bolovao od hronične opstruktivne plućne bolesti i bio je podvrgnut transplantaciji pluća u SAD-u 2017.

Erakat je bio jedan od najagilnijih palestinskih zvaničnika na svjetskoj pozornici i vodeći je savjetnik predsjednika Mahmouda Abbasa. On je obavljao dužnost generalnog sekretara Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Nakon što mu se stanje pogoršalo, Erekat je prebačen iz svog rodnog grada Jericha na Zapadnoj obali u medicinski centar Hadassah u Jerusalemu sredinom oktobra.

Bolnica u Jerusalemu navodi u saopćenju da je Erekat preminuo u jedinici intenzivne njege.

Palestinske zastave bit će spuštene na pola koplja u znak sjećanja na Erekata, saopćio je Abbas.

“Odlazak našeg brata i prijatelja, velikog borca, doktora Saeba Erakata, predstavlja veliki gubitak za Palestinu i naš narod, i osjećamo se ožalošćeni njegovim gubitkom, posebno u svjetlu teških okolnosti s kojima se suočava palestinska borba “, izjavio je predsjednik Abbas.

Abbas je podsjetio na Erekata kao “patriotskog čelnika i velikog borca koji je igrao veliku ulogu podižući znak Palestine visoko i braneći pravo našeg naroda i njegovih nacionalnih interesa u svim međunarodnim forumima”.

Prije nego što je obavljao trenutnu poziciju, Erekat je bio šef palestinskih pregovarača skoro dvije decenije, od potpisivanja prelaznog mirovnog sporazuma s Izraelom u Oslu u 1993. godini, prenosi dpa.