Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je kako su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izvršili udar na palestinsko pitanje, nakon sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Ističući kako o palestinskom pitanju mogu govoriti samo Palestinci, Abbas je kazao da Ujedinjeni Arapski Emirati pokušavaju taj sporazum predstaviti kao veliki uspjeh u borbi protiv izraelskog plana aneksije palestinske teritorije.

“Predstavljaju to kao da aneksija čini kompletno palestinsko pitanje. To je neprihvatljivo zavaravanje. Smatramo to velikim udarom na palestinsko pitanje“, kazao je Abbas.

Naglasivši da su Palestinci jedinstveni u teškim situacijama i da, uprkos međusobnim razlikama, sve palestinske grupe ustaju protiv onih koji protiv njih kuju zavjere, Abbas je kazao da je cijeli svijet podržao Palestinu nasuprot američkog takozvanog mirovnog plana stoljeća.

“Sporazum o normaliziji je navodno sklopljen u na bazi Arapske mirovne inicijative iz 2002. godine, ali ta inicijativa nalaže da arapske zemlje ne normaliziraju odnose sa Izraelom sve dok se ne riješi palestinsko pitanje“, kazao je Abbas.

Prošle sedmice su Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je sa Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.