Građani nam vjeruju,a smetamo svima onima koji su skloni korupciji, kriminalu i zloupotrebi javnog novca, rekao je Aladin Abdagić, glavni i odgovorni urednik CIN-a u razgovoru za BHT1 uživo.

Aladin Abdagić, glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo kaže kako CIN godinama provjerava imovinske kartone političara i upoređuje šta su imali kad su došli,a šta kada odlaze s vlasti. Jer, kada je riječ o prijavljivanju imovine bh. političara, po Izbornom zakonu BiH , svaki izabrani zvaničnik dužan je prijaviti imovinu veću od 5000 KM:

“Pronašli smo po milion KM vrijednu imovinu koju nisu prijavili, Melika Mahmutbegović, trenutno potpredsjednica FBiH- za jedan dan kupila je svojim sestrama i kćerki imovinu vrijednu milion KM. Predsjednik SDA Izetbegović godinama ne prijavljuje imanje na Poljinama kod Sarajeva, koje je platio zajedno sa svojom suporugom i Šefkijom Okerićem 250. 000 KM. On je nama rekao da je sve prijavio. Međutim, nije. Radončić u dva navrata nije prijavio, i prilikom imenovanja u Dom naroda i kada je u Vijeće minuistara BiH dolazio kao ministar sigurnosti, jahtu tržišne vrijednosti 3 miliona KM . Imamo jako puno političara koji ne prijavljuju imovinu. Po zakonu su dužni prijaviti, ali po zakonu nema sankcija, kaže Abdagić.

Smisao zakona je da nadležna tijela prate sa kojom imovinom oni izlaze nakon završetka mandata. CIN je prije 6 godina, utvrdio da mladi političari koji nisu imali bilo kakvu nekretninu niti automobil po odlasku s vlasti, odjednom su bili vlasnici po dva stana, automobila…

“Politika je veoma profitabilna i definitivno postoji prilika da steknete imovinu”.

O radu na istraživačkim pričama, te reakcijama na istraživanja kaže:

“Reakcije na naša istraživanja ima. Uglavnom nakon objave istraživanja, istražne agencije pokrenu provjeru informacija koje smo mi objavili,a zna se desiti da ona rezultira konkretnom istragom, optužnicom, pa i presudom.

Kaže kako policija poštuje pravila igre, moraju da pošalju nalog , pozovu na saslušanje, gdje novinari moraju otići i dati svoje viđenje stvari, odnosno dokaze koje su prikupili.

O iskustvima sa tužiteljima, Adbagić kaže kako CIN nema saradnju s njima, niti je treba imati , ali da oni treba da postupaju po službeno dužnosti kada CIN otkrije o neku devijaciju.

“Malo je reakcija istražnih tijela u našoj zemlji, Ali i kada se dese, epilog traje jako dugo, čak i dadođe do presude ili utvrđivanja nekog koruptivnog djela o kojem su pisali novinari, to se rijetko dešava.”

CIN radi već 16 godina i piše o devijacijama, korupciji i organizovanom kriminalu u BiH, a dosta priča rezulturalo je nekom akcijom:

Na primjer 2013. objavili smo priču o kriminalu u UIO i neosnovanom n bogaćenju tadašnjeg direktora Kemala Čauševića, gdje je sud odmah reagovao nakon objave naše priče, blokirao mu je imovinu, pokrenuli su istragu. Nakon objave te priče taj proces je, na žalost na sudu i sada . Prekinuta je jedna organizirana šema koja je nanosila štetu..

Abdagić kaže kako građani vjeruju CIN-u i da putem društvenih mreža komuniciraju sa publikom, te navodi primjer čitatelja koji je prijavio da Željeznice RS upslenicima isplaćuju plate ljudima koji služe kazne u zatvoru, da uopšter ne dolaze na posao nego se samo vide.

Mi smo na osnovu prijave napravilki istraživanje i nakon toga je reagovala Svjetska banka i tražila od Željeznica očitovanje, jer oni to finansiraju, smijenjeni su direktori”, kaže Abdagić.

On navodi kako za jednu priču novinari CIN-a razgovaraju i sa 100 ljudi, te da je jako važna hrabrost građana koji prijavljuju nepravilnosti.

Kada je u pitanju CIN, mi radimo na specifičan način. Naša istraživanja traju jako dugo jer pokušavamo da dokažemo sve. Građani to primijete i znaju da kada CIN objavi neku priču o korupciji, kriminalu znaju da je to istina . To je nešto što je najvrednije pažnje u javnosti , da mogu prepoznati CIN kao izvor jedne tačne, provjerene i dokazane inforamcije.

Abdagić kaže, da njihov posao, čak i u zemlji korupcije, nije uzaludan

Otkrivanje negativnih pojava koje negativno utiču na društvo generalno je jako važan za BiH, ali i region, jer naše priče utiču i na region.Smetamo svima onima koji su skloni korupciji kriminalu i zloupotrebi javnog novca. Nazivaju nas da smo strani plaćenici. Uvijek postoje prijetnje prema novinarima koji su na terenu. Mi imamo sistem kojim štitimo novinare koji rade , kaže Abdagić.

Abdagić je govorio još i o posljednjoj priči na kojoj rade – o međunarodnoj trgovini slobodom,g gradnji mini hidrocentrala, zoupoterebama priridnih bogatstava,kao što je bio slučaj sa načelnikom opštine Trnovo.