Predsjedavajući Nacionalnog vijeća za pomirenje Afganistana Abdullah Abdullah i američki državni sekretar Mike Pompeo sastali su se u Dohi, glavnom gradu Katara, tokom svečanog otvaranja mirovnih pregovora između talibana i afganistanske vlade.

Abdullah je tom prilikom kazao da je postizanje mira najvažniji prioritet afganistanske vlade.

Poručio je da konačno žele zaustaviti rat u Afganistanu i osigurati trajni mir, dodajući da su pregovori u Dohi historijska prilika kako bi se to i dogodilo.

Pompeo je izrazio nadu da će biti zaustavljeno dugogodišnje nasilje u Afganistanu, napominjući da je SAD uvijek uz afganistanski narod.

Istakao je da njegova zemlja snažno podržava napore u cilju uspostave mira i stabilnosti u toj zemlji.

Dugo najavljivani mirovni pregovori između talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počeli su danas u Dohi, glavnom gradu Katara. Glavni cilj pregovora dviju strana je okončanje dugogodišnjih oružanih sukoba u toj zemlji.

Pregovarački tim afganistanske vlade predvodi Masoom Stanekzai, bivši šef obavještajne službe, a talibane Mawlavi Abdul Hakim, vrhovni sudija ove oružane grupe i bliski pomoćnik čelnika talibana Haibatullaha Akhunzadaa. Pregovorima prisustvuju i američki državni sekretar Mike Pompeo i zamjenik čelnika talibana Mullah Baradar.

Razgovori, poznati kao unutarafganistanski pregovori, zacrtani su mirovnim sporazumom koji je SAD posredovao s talibanima, a potpisan je u februaru, također u Kataru.