Aktuelno Vijeće ministara BiH u proteklom periodu nije uradilo ništa, osim što nas je zadužilo i svako ko bude glasao za njihov ostanak biće saučesnik u svemu što su radili, izjavio je u emisiji BHT1 Uživo ekonomski ekspert Draško Aćimović.

Aćimović je istakao kako Vijeće ministara, pored svih ostalih mogućnosti, novce nalazi jedino kroz kredite.

On je ukazao i na brojne propuste u radu državnih ministara, kazavši kako su morali obezbijediti normalno funkcionisanje zemlje tokom pandemije koronavirusa.

“Vijeće ministara je tokom 2020. godine, koja je bila izuzetno teška, trebalo da obezbijedi normalno funkcionisanje zemlje i njenih građana, da iskoordiniše sve na teritoriji cijele BiH jer, kako smo vidjeli, pandemija ne bira gradove, nacije i slično… Ali, oni nisu uradili ništa, nažalost, osim što su nas zadužili – u prvoj polovini godine oko 850 miliona KM i pred kraj godine za još 700 miliona, plus kod komercijalnih banaka. Ugrubo, možemo reći da nas je ovo Vijeće ministara tokom prošle godine zadužilo oko dvije milijarde KM, bez kredita Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije”.

Kada je riječ o inicijativi za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH u Parlamentu BiH, 11. januara, Aćimović kaže da bi svako trebao da preuzme odgovornost za ono što radi.

“Svako ko bude glasao da ovo Vijeće ministara ostane je saučesnik u svemu što su uradili. Parlament BiH 11. januara ima glasanje o inicijativi za smjenu Vijeća ministara koje je, zaista, katastrofalno i donijelo je toliko nesreće i zla ovoj zemlji. Svako od parlamentaraca treba da odluči hoće li biti saučesnik u tome ili će biti izvan toga i glasati da se to Vijeće smijeni”.

Aćimović smatra da je neophodno napraviti ekspretsko Vijeće ministara kako bi se Bosna i Hercegovina, kako je rekao, brzo krenula izvlačiti iz ogromnih problema u kojima se nalazi.

On je upozorio i na velike propuste kada je riječ o nabavci vakcina protiv koronavirusa, te na veliki ekonomski pad bruto društvenog proizvoda.

“Ako vakcine kasne četiri mjeseca, a znamo da je Bosna i Hercegovina zvanično četvrta po broju umrlih u svijetu od Covid-19, ako znamo da svaki mjesec, u prosjeku, od ove bolesti umre hiljadu bh. građana, lako je izračunati koliko će ljudi preminuti za četiri mjeseca. Ko će preuzeti tu odgovornost? Plus, na ekonomskom planu gdje imamo svaki mjesec otprilike 0,5 posto pada bruto domaćeg proizvoda. Dakle, za ta četiri mjeseca još ćemo izgubiti dva posto. To su strašne stvari”.

Komentarišući informaciju da je federalna vlast “frizirala” rezultate ekonomskog pada, Aćimović je rekao da se u BiH ne može govoriti ni o kakvoj zdravoj ekonomiji.

“Ako ste imali pad od 10,8 na nivou države, kako ste onda mogli govoriti da imate u Federaciji BiH 5,6, a u Republici Srpskoj 4,6… Jasno je da to nema nikakve veze sa istinom. To je strašan pad za BiH koja, zvanično, ima 72,8 posto mikro preduzeća sa do devet zaposlenih. Tri četvrtine BDP dolazi iz tih preduzeća, koja su katastrofalno oštećena pandemijom koronavirusa. Uz to, imamo samo 1,1 posto velikih preduzeća. Mi ne možemo razgovarati o bilo kakvoj zdravoj ekonomiji”, rekao je Aćimović.