Savjet ministara Bosne i Hercegovine bi trebalo da podnese ostavku, a potom bi trebalo sprovesti reforme pravosuđa, javnih preduzeća, kako bi se spriječila korupcija i postigao napredak, izjavio je za BHRT bivši bh. ambasador u Briselu Draško Aćimović.

Bosna i Hercegovina nije postigla napredak u poboljšanju izbornog okvira u skladu s evropskim standardima i osiguravanju transparentnosti finansiranja političkih stranaka, te brojne druge zadatke. Ovakav izvještaj Evropske komisije je, prema riječima Aćimovića, apsolutno očekivan.

Aćimović je za BHRT rekao da je BiH trenutno u vrlo teškoj situaciji, te da hitno mora preduzeti određene korake kako ne bi došlo do bankrota.

Kako je rekao, u izvještaju je navedeno da se BiH nalazi u ranoj fazi, što, prema njegovim riječima, predstavlja slabu jedinicu.

“To je neka slaba jedinica, nismo nigdje”, rekao je Aćimović.

  • Prema izvještaju EK, nije postignut napredak u osiguranju povoljnog okruženja za civilno društvo.
  • Treba osigurati značajne i sustavne konsultacije s civilnim društvom.
  • Nije postignut napredak u rješavanju ključnih prioriteta mišljenja i preporuka za 2019. godinu kada je riječ o borbi protiv korupcije.
  • Korupcija je i dalje raširena i predstavlja ozbiljnu zabrinutost, jer svi nivoi vlasti pokazuju stepen koruptivnosti.
  • Postoje sistemski nedostaci u operativnoj suradnji agencija za provedbu zakona i vrlo ograničena razmjena obavještajnih podataka.