Župa Zvornik-Srebrenica u saradnji sa Franjevačkim samostanom „Svetog Petra i Pavla“ u Tuzli i Hrvatskim kulturnim društvom „Napredak“ iz Tuzle, priredila je u Srebrenici „Advent sa franjevcima“. Kako je poručeno, cilj je pred praznike udahnuti dašak svjetlosti, nade, optimizma i radosti u Srebrenici.

U Kulturnom centru Srebrenica otvorena je izložba slika sa IV Međunarodne likovne kolonije „Srebrenica 2019“, a organizovano je i predavanje fra Josipa Jozića povodom 500 godina od smrti fra Juraja Dragišića.

“Predstavljeno je oko 30 djela, rađenim različitim likovnim tehnikama. Možemo vidjeti dosta različitih motiva. Imamo mrtvu prirodu, pejzaže, zatim apstraktnu umjetnost, te sakralnu umjetnost, tako da imamo različit pristup i realizaciju tih likovnih djela“, rekla je akademski slikar Zahira Katić.

„Ja imam jednu temu koja govori o osobi i djelu fra Juraja Dragišića, jednog znamenitog fratra koji je rodom iz Srebrenice ali koji je u svijetu postao mnogo značajniji, puno veći. Jedan čovjek koji je živjeo u neobično vrijeme, to je vrijeme pred samu reformaciju, vrijeme nadiranja osmanskog carstva sa istoka, vrijeme jedne vrste stagnacije u samoj crkvi. On je dosta toga napisao, branio je dosta ljudi, branio je teologiju koja je bila, naravno u to vrijeme“, istakao je fra Josip Jozić.

„Advent s franjevcima“ u Srebrenici dodatno je obogaćen i koncertom klavirskog trija Musica Salinea.

„Nama je drago da je „Napredak“ u svim mjestima u Bosni i Hercegovini pokušava biti onaj koji će spajati ljude i onaj koji če raditi na pomirenju koliko je to god moguće u ovom trenutku. Večerašnja izložba koja je postavljena iza nas kao i koncert koji će se održati, zahvaljujući fra Franji Niniću kao Ivici Kovačeviću je poruka da želimo graditi neku bolju budućnost”, rekao je predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča.

Breme nedavne prošlosti se osjeća u gradu, pa je to i dodatni razlog što su bosanski franjevci, neraskidivo vezani za ovaj kraj.

Zbog toga su, kažu, odlučili sa svojim župljanima i svim njihovim susjedima, ponuditi nekoliko kulturnih sadržaja i na taj način obogatiti i oplemeniti njihove živote u predbožićno vrijeme.