Glavni međunarodni aerodrom u Pekingu počeo je danas ponovo da prima međunarodne letove iz ograničenog broja zemalja za koje se smatra da su niskog rizika za infekciju koronavirusom.

“Putnici iz Kambodže, Grčke, Danske, Tajlanda, Pakistana, Austrije, Kanade i Švedske moraju prije ulaska na let da pokažu negativan test nukleinske kiseline na koronavirus”, rekao je novinarima portparol gradske vlade Su Hedžijan.

Dolazak putnika u Peking će biti ograničen na oko 500 dnevno tokom prvog perioda i svi će morati da budu podvrgnuti dodatnim testovima po dolasku. Potom slijedi dvonedjeljni karantin.

Prvi let u novom aranžmanu, Air China CA746 stigao je iz kambodžanske prijestolnice Pnom Pena nešto prije sedam sati.

Početkom marta svi međunarodni letovi za Peking bili su preusmjereni na desetak drugih gradova, gdje su putnici testirani i procesuirani prije nego što im je dozvoljeno da otputuju u glavni grad Kine.

U Kini sedmicama nije zabilježen novi slučaj infekcije koronavirusom, a danas je prijavljeno 11 slučajeva – svi su došli iz inostranstva.

Kina je potvrdila ukupno 4.634 umrlih od Covid-19, a ukupno 85.077 slučajeva inficiranja od kada je virus prvi put detektovan u centralnom kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine.