Preduzeće Aerodromi Srbije raspisalo je tender za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije za gradnju Aerodroma Trebinje, zajednički projekat Srbije i Republike Srpske. Lokacija planiranog Aerodroma je u blizini mjesta Taleža. I dalje je nejasno hoće li aerodrom u potpunosti biti građen na privatnoj ili državnoj imovini.

Dio stanovništva sela Taleža i Cerovac nezadovoljan je najavom izgradnje aerodroma na njihovom zemljištu. Kažu da bi aerodrom trebalo graditi na zemljištu u vlasništvu države, što se takođe pominje kao moguća opcija.

Nepoznata je cijena otkupa zemljišta. Saznajemo da je mještanima ponuđeno 1,40 KM po metru kvadratnom, a da oni ne pristaju na cijenu ispod 3,5 KM. Određene aktivnosti na izgradnji aerodroma su počele. Raspisan je postupak javnih nabavki za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije. Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Srbije zatražilo je od nadležnog bh. ministarstva da preduzmu potrebne korake za kontrolu vazdušnog prostora iznad budućeg aerodroma.

Najave političara iz Srbije koje stižu posljednjih dana da će aerodrom u Trebinju biti izgrađen do kraja godine, a prvi let u martu ili možda čak i ranije, očigledno su samo prikupljanje političkih poena. U Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Srbije kažu da se početak građevinskih radova očekuje u narednoj godini. Nakon izgradnje aerodroma, od Beograda do Trebinja stizaće se za oko 40 minuta. Gradnja Aerodroma Trebinje zajednički je projekt Srbije i Republike Srpske, a finansijer će biti Srbija, koja bi i trebala upravljati aerodromom.