Afera “Srebrena malina” je vrh ledenog brijega kada je u pitanju nabavka za potrebe Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i ono što Fahrudin Solak na njenom čelu čini godinama, izjavio je za BHRT novinar “Žurnala” Amarildo Gutić.

Kako je rekao, iako Solak za vrijeme suspenzije neće moći potpisivati bilo kakve ugovore, ništa se suštinski neće promijeniti kada je riječ o samoj nabavci respiratora.

Gutić je podsjetio da je portal “Žurnal” prije tri godine objavio prve priče o, kako je rekao, sumnjivim nabavkama koje obavlja Solak.

Iz Tužilaštva su im, dodao je, rekli da sačekaju izvjesno vrijeme kako bi izuzeli dokumentaciju iz Civilne zaštite, no to nisu učinili čak tri godine.

“Morala je da se desi pandemija, pa da pažnja javnosti bude više usmjerena na javne nabavke i da istraga o sumnjivim nabavkama krene”, istakao je Gutić.

Dodao je da ne treba zaboraviti ni ostalu opremu koja je u protekla dva mjeseca nabavljena za potrebe raznih institucija, te da je potrebno analizirati javne nabavke od opštinskog, kantonalnog i entitetskog nivoa, jer većina nabavki u BiH nije regularno sprovedena.

“Trebalo bi sve istražiti da bi se utvrdilo koliko je BiH izgubila za vrijeme pandemije zbog neupotrebljivih nabavki”, istakao je Gutić.

Kako je rekao, važno je da je nešto krenulo sa mrtve tačke, bar kada je u pitanju ovaj slučaj.

No, prema njegovim riječima, ovakve afere u BiH se brzo zaboravljaju.

“Obično afere budu u žiži javnosti mjesec dana i čim se pojavi druga, na nju se zaboravi”, naglasio je Gutić.

Dodao je da se putem javnih nabavki gube stotine miliona KM i sistemski se potkrada država, a pravosudne institucije nisu ozbiljno shvatile svoj posao.