Nakon najnovijih dešavanja u vezi s prvim čovjekom Visokog Sudskog i Tužilačkog Savjeta BiH, reakcije ne prestaju. Pravni eksperti u našoj zemlji ocjenjuju da nije sporan rad samo predsjednika ove najviše pravosudne institucuje, već i sudija i tužilaca imenovanih od VSTS-a. Danas i reakcija pravnog tima Ujedinjene Srpske, kažu da će uputiti zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH da se preko zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost utvrdi da li su poznati načini i osobe koji su izvršili, kako navode, nelegalno prisluškivanje predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije.

Iako bi bilo časno i pošteno da kompletan sastav VSTS-a, zajedno sa predsjedavajućim Tegeltijom, podnese ostavku i spase integritet institucije, to i dalje neće riješiti problem korumpiranog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, smatra sudija Suda BiH Branko Perić i ističe da VSTS ne rješava probleme u pravosuđu, več proizvodi afere.

Sporni audio snimak na kojem Tegeltija pregovara sa bivšom članicom VSTS-a Milijanom Buha o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija nije jedina afera koja se veže uz ime prvog čovjeka VSTS-a. Prije godinu dana bio je ključni akter afere „Potkivanje“, nakon koje nije podnio ostavku. Za sudiju Okružnog suda u Banjaluci, osim kako kaže u kontinuitetu nezakonitog rada VSTS-a i predsjedavajućeg Tegeltije za kojeg ne vjeruje da će podnijeti ostavku, problem su i imenovane sudije i tužioci od postojećeg sastava VSTS-a.

Za čelnike Ujedinjene Srpske u pitanju je organizovana hajka protiv Tegeltije zasnovana na nelegalnoj radnji prisluškivanja, koja mora biti sankcionisana.

Milan Tegeltija najavio je da će u četvrtak na konferenciji za medije saopštiti konačnu odluku u vezi sa zahtjevima da podnese ostavku na mjesto predsjedavajućeg VSTS-a.