Članice ženske nogometne reprezentacije bile su među grupom sportistkinja koje su uspješno evakuirane iz Afganistana. Vijest je potvrdilo udruženje profesionalnih nogometaša FIFPro. 

Otkako su talibani nasilno preuzeli vlast u zemlji zabrinutost za afganistanske sportistkinje rasla je svakim novim danom. U ponedjeljak je napravljen prvi korak kako bi one konačno bile na sigurnom.

FIFPro, svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša, koje je uvelike uključeno u napore da se afganistanske sportistkinje izvuku iz zemlje, potvrdilo je da je obavljena grupna evakuacija u Australiju bez navođenja brojeva.

“Zahvalni smo australijskoj vladi na evakuaciji velikog broja žena, nogometašica i drugih sportistkinja iz Afganistana. Ove mlade žene, i kao sportistkinje i aktivistice, bile su u opasnoj situaciji, i u ime njihovih kolegica i vršnjakinja iz drugih zemalja širom svijeta zahvaljujemo međunarodnoj zajednici što im je pritekla u pomoć – navodi se u saopćenju FIFPro-a”, prenosi Deutsche Welle. 

Khalida Popal, bivša kapitenka afganistanskog ženskog nogometnog tima koja je postala direktorica tima, a sada živi u Danskoj, pozdravila je evakuaciju kao važnu pobjedu.

“Posljednjih nekoliko dana bilo je izuzetno stresno, ali danas smo ostvarili veliku pobjedu”, rekla je Popal, koja je bila među timom advokata i savjetnika FIFPro-a koji rade sa vlastima u šest zemalja, uključujući Australiju, SAD i Veliku Britaniju, da se sportisti i njihove porodice nađu na listama za evakuaciju.

“Nogometašice su bile hrabre i snažne u kriznim trenucima i nadamo se da će imati bolji život izvan Afganistana”, rekla je Popal.