Tokom jula Mostar će biti domaćin dvjema afirmiranim svjetskim street art umjetnicama čiji će murali obogatiti već postojeću uličnu galeriju grada i time približiti street art umjetnost svim građanima.

Street Arts Festival Mostar i OKC Abrašević realiziraju projekat „The Future of Public Spaces“ u okviru kojeg će se održati dvije art rezidencije na kojima će gostovati NeSpoon iz Poljske i TKV iz Srbije. Ovaj koncept za cilj ima saradnju s afirmiranim umjetnicima, radi oplemenjivanja grada i osnaživanja već postojeće scene uz rezultat unapređivanja ulične galerije.

U nedjelju, 18.07.2021. u grad Mostar stiže NeSpoon umjetnica iz Poljske. Njena umjetnost se može pronaći širom svijeta. Koristeći zamršene uzorke čipke, ona napuštene i oronule zgrade pretvara u zaista izvanredne znamenitosti, izazivajući pozitivne emocije kroz svoju umjetnost. Oslikavat će mural u svom prepoznatljivom stilu u ulici Kralja Zvonimira.

Rezidenciju će,kako se navodi u saopćenju započeti još jedna umjetnica, u pitanju je The Kraljica Vila – TKV – Aleksandra Petković iz Beograda koja će od 20.07.2021. boraviti u Mostaru nekoliko dana. Njen stil odlikuju izrazito jarke boje i nesvakidašnji paterni koji omogućavaju da predmet umjetničkog djela dođe do izražaja. TKV je imala izložbe širom Europe. Od Republike Francuske je dobila titulu viteza umjetnosti i književnosti Republike Francuske i dodijeljena joj je nagrada UN-ovog agenta promjena. Ona će slikati mural u ulici Kneza Višeslava.

„Čast i zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost da ostvarimo saradnju sa ove dvije umjetnice te nastavimo putem ulične umjetnosti stvarati pozitivne socijalne reakcije koje postaju uvjerljiv odgovor društva koje ima kulturne potrebe.“ ističu iz Street Arts Festivala Mostar.

Nakon ovih dešavanja tokom ljeta, u septembru/rujnu mjesecu će se održati jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar od 03.09. – 13.09. na kojem će učestvovati umjetnici iz Italije, Španije, Ekvadora, Argentine, SAD-a, BiH i Hrvatske.

Projekat The Future of Public Spaces realizira se uz podršku programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).