Agencija za bezbjednost hrane BiH, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, dosad nije obaviještena da je na tržište BiH isporučeno brzo smrznuto usitnjeno miješano meso poljskog proizvođača koji se zbog utvrđene neispravnosti povlači s tržišta Hrvatske.

Iz Agencije je rečeno da, u skladu s odredbama Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja, službenu kontrolu zdravstvene ispravnosti i higijene hrane životinjskog porijekla pri uvozu u BiH sprovodi granična veterinarska inspekcija koja je u sastavu Ureda za veterinarstvo BiH.

“Za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane na tržištu BiH nadležni su inspekcijski organi Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH”, navodi se u pisanom odgovoru Agencije za bezbjednost hrane.

Hrvatska povlači sa tržišta brzo smrznuto usitnjeno miješano meso poljskog proizvođača zbog prisustva salmonele, ešerihije koli i aerobnih bakterija.

Riječ je o proizvodu “Brzo smrznuto usitnjeno miješano meso: ćuretina, svinjetina, govedina” od 500 grama, na kojem je datum smrzavanja 23. jul 2020. godine, a krajnji rok upotrebe 22. januar 2021. godine.

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske su pojasnili da se povlači zbog utvrđene bakterije salmonela, povećanog broja ešerihije koli, te aerobnih bakterija.

Proizvođač mesa je kompanija “Rasko” iz Poljske, dobavljač poljski “Mitmar”, a na hrvatsko tržište ga je dostavila firma “Stanić” iz Kerestinca.