Predstavnici Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ danas su na pres-konferenciji u Sarajevu ukazali na, kako su rekli, brojne nepravilnosti u vezi sa izborima u Srebrenici.

Šef izbornog štaba koalicije “Moja adresa Srebrenica“ Sadik Ahmetović je kazao da, po njihovim projekcijama i po onome što oni znaju, ukoliko institucije države Bosne i Hercegovine urade po zakonu svoj posao, a to je da svi oni koji su registrovani u dijaspori da glasaju za Srebrenicu, Alija Tabaković je novi načelnik općine Srebrenica.

“Danas smo ovdje zbog onoga na što mi ne možemo uticati i zbog stvari koje su se dešavale u prethodnom periodu”, naveo je on.

Prije svega je napomenuo da na dan izbora i navečer, u Srebrenici nije bilo niti jednog međunacionalnog incidenta.      

Kazao je da je Inicijativa „Moja adresa Srebrenica“ u pripreme krenula prije par mjeseci i vodili su “veliku borbu sa institucijama države Srbije i entiteta Republika Srpska“.

“Obavijestili smo javnost u BiH o krađama identiteta Bošnjaka koji su registrirani u Srbiji. Dokumentovali, i skoro identična dokumentacija, onu koju smo predali Tužiteljstvu i propusti koji su se dešavali u Brčko Distriktu su različito tretirani. U Brčko Distriktu su zbog takvih propusta i krivičnih djela ljudi privođeni. Kad je u pitanju Srebrenica i dokumenta koja smo predali Agenciji za istrage i zaštitu, nije bilo nikakvih reakcija pravosudnih institucija u BiH”, kazao je Ahmetović.

Dodao je da su nakon toga, Srebreničani koji su htjeli izvaditi ličnu kartu u Srebrenici, nailazili svakodnevno na velike probleme i opstrukcije, „sa svakodnevnim, navodno, isključenjima struje, kako konekcija sa IDDEEA-om ne bi radila, kako bi se osporilo ili onemogućilo vađenje ličnih karata za Bošnjake“.

Navodi da su uspjeli od MUP-a RS-a dobiti spisak od 1.400 imena koji nemaju ni jedan dokument u Srebrenici, a koji se nalaze na biračkom mjestu u Srebrenici.  

“Našim posmatračima smo obilježili te koji nemaju dokumenta, njih ima na svakom biračkom mjestu, negdje oko 1.400. Stoga tražimo da Centralna izborna komisija (CIK) BiH svojim dopisom, svojim aktom, potvrdi ovo sa IDDEEA-om i uporedi one koji su glasali i one koji nemaju lična dukumenta. Siguran sam da bi se javila ogromna razlika kada su u pitanju glasači u Srebrenici”, naveo je Ahmetović.  

Dodao je da su uspjeli 20-ak osoba provjeriti i „potvrdilo se da oni nemaju ni jednog dokumenta, a naši posmatrači su ih zaokružili da su glasali“.

“Ono što tražimo sada, kada mi više ne možemo napraviti ni jedan korak, kada država mora intervenisati sa svojim institucijama, a to je CIK BiH, IDDEEA, institucije države, da odbrane samo zakon i biračka prava i prava Bošnjaka u Srebrenici u okvirima Ustava i zakona, i ništa više”, naglasio je Ahmetović.

Govoreći o dijaspori, kazao je da su ih, s obzirom na to da su Srebreničani ne svojom voljom razbacani po cijelom svijetu, svojim aktivizmom podsticali da se prijave da glasaju za Srebrenicu.

“S obzirom da je jedna trećina Bošnjaka koja se prijavila i koja bi dala ili je dala glasa Aliji Tabakoviću, cifra koja opredjeljuje izbore u Srebrenici. Stoga tražimo da CIK BiH omogući svakome onome ko se prijavio da njegov glas bude izbrojan u skladu sa zakonom, jer je to jedino po zakonu i to je jedino pravedno”, naveo je Ahmetović.

Dodao je da ovoga puta ne znaju koliko građana, koliko Bošnjaka iz Srebrenice, neće imati svoje pravo samo zato što nije na vrijeme poslat materijal i nije se uvažilo sadašnje stanje u društvu kad je u pitanju pandemija koronavirusa.

“Ne možemo ostaviti ista pravila kad je u pitanju dijaspora, a znamo da je avio saobraćaj, pogotovo kargo letovi vrlo reduciran. Stoga ih pozivamo da bar ponište glasanje u dijaspori i donesu pravilnike koji će omogućiti samo onima koji su registrirani da glasaju, i ništa više. U suprotnom će imati krivične prijave, i institucije države i svaki pojedinac koji je pogriješio”, naveo je Ahmetović.

Prisutnima se obratio i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković koji je kazao da su danas došli u glavni grad države „vjerujući u institucije države“.

Podsjetio je da su 2016. godine ukazivali na slične propuste, međutim „tad nas država, odnosno institucija države zvana Centralna izborna komisija, nije čula“.

“Nažalost, zbog političke volje unutar CIK-a smo prošle izbore 2016. izgubili, upravo zbog nebrojanja pošte. Možda javnost BiH razumije sentimentalnu dimenziju Srebrenice, ali nama je to nešto posebno, ovo je bila naša i moralna i politička borba. Uložili smo svu energiju da bismo doveli Bošnjake u iole fer položaj da uopšte učestvujemo na ovim izborima”, kazao je Duraković.

Pozvao je institucije države „da rade u skladu sa zakonom, da vrate izbornu volju u okvire zakona“.

“Ukoliko se to ne desi, mi ćemo razmotriti uopšte da li da prihvatamo mandate kao Bošnjaci tamo”, poručio je Duraković.

Kandidat za načelnika Srebrenice Alija Tabaković također se osvrnuo na glasove koji dolaze poštom te na, kako je kazao, propuste administracije CIK-a BiH. Naveo je primjer Srebreničanina koji živi u Australiji, koji je dobio jutros kovertu sa glasačkim listićem za Srebrenicu, “a unutra materijal za Uskoplje“.

“Čovjek redovno prijavio glasanje putem pošte, na spisku se nalazi za Srebrenicu, a glasački materijal je za Uskoplje”, kazao je Tabaković.

Poručio je da ovo nije borba za pojedinca, već kako kaže, „mi smo se borili da vratimo Srebrenici dostojanstvo i nećemo olahko od toga odustati“.

“Ukoliko bi bile otklonjene sve nepravilnosti koje su se dešavale, mi smo dobili izbore u Srebrenici”, zaključio je Tabaković.