Iranski vrhovni lider Ali Khamenei osudio je ubistvo glavnog nuklearnog naučnika te pozvao na poduzimanje koraka protiv počinilaca.

Khamenei je u subotu kazao kako sve relevantne institucije u Iranu moraju “ozbiljno uvrstiti dva krucijalna pitanja u svoju agendu”, a komentar je uslijedio nakon što je u petak ubijen naučnik Mohsen Fakhrizadeh.

“Prvo, istražiti ovaj zločin i čvrsto procesuirati počinioce i one koji su im to naredili. Drugo, nastaviti naučni i tehnološki rad ubijenog na svim poljima na kojima je Fakhrizadeh bio aktivan”, rekao je on.

Iranski lider je Fakhrizadeha nazvao “eminentnim stručnjakom te zemlje na nuklearnom i odbrambenom polju” te dodao kako su ga ubili “brutalni plaćenici”, referirajući se na Izrael.

Fakhrizadeh je ubijen u petak u Teheranu. Napadači su prvo izazvali eksploziju automobila ispred njega, a potom otvorili vatru na njegovo vozilo.

Ministarstvo za obavještajne poslove Irana u subotu je saopćilo kako sigurnosne i obavještajne agencije imaju tragove koji bi mogli voditi do počinilaca.

Identitet napadača još uvijek nije poznat, a vrhovni vojni i politički zvaničnici u Iranu direktno optužuju Izrael.