Predstava “Ajmo na fuka” autora i režisera Dragana Komadine, nakon brojnih gostovanja širom BiH, Češke Republike, Austrije i Hrvatske, večeras će biti odigrana u okviru kulturne manifestacije “Andrićevi dani 2020” koja se održava u Travniku od 9. oktobra do 9. novembra 2020. godine.

Predstava tematizira odnos dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju „poziv od Onoga gore“, kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru.

Ova predstava je prvi zajednički koprodukcijski projekt Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. U predstavi igraju: Saša Oručević i Robert Pehar.

„Predstava je indiskretna posveta cijeloj jednoj generaciji mladih ljudi gurnutih u rat. Oni nisu nikakvi genetski zločini, niti nikakve hladnokrvne ubojice. Prije velika djeca. Ovo je prije svega antiratna predstava, koja evocirajući ratne traume istodobno utire put njihovom zacijeljenju, te razumijevanju i suočavanju s onim što se događalo. No ona jednako tako upozorava i na hladni rat koji se vodi već dvadeset godina. I tu je najdragocjenija njezina recepcija kod mlađe publike. Kao opomena. Ili što bi rekao Romain Rolland: od rata jedino više mrzim one što pjevaju o ratu u kojemu nikad nisu bili“, zapisao je o predstavi autor i režiser Dragan Komadina.

„Ajmo na fuka“ će nakon gostovanja u Travniku biti odigrana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru u petak, 30. oktobra sa početkom u 20 sati, uz poštivanje svih mjera i naredbi Kriznog štaba FBiH.