Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije i policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Srbije, realizovali su akciju kodnog naziva „Kajak“, u kojoj su na području Bratunca uhapšena dva osumnjičena lica. U ovoj akciji, do sada, na području obje države uhapšeno je 9 osumnjičenih lica.

Tokom rada na predmetu podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Evrope – SELEC.

Dva lica u Bratuncu su uhapšena zbog postojanja osnovane sumnje da su kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ileganih migranata iz Srbije u BiH i dalje prema zemljama EU, počinili krivično djelo organizovanje grupe ljudi za krijumčarenje migranata.

Izvršenim pretresom privremeno su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz o izvršenju krivičnih djela u krivičnom postupku.

Radi se o istrazi Tužilaštva BiH protiv lica osumnjičenih da su u sadejstvu sa osobama iz Srbije organizovali krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata sa područja Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini na teritoriju BiH, čime se značajno ugrožava sigurnost i usložnjava situacija sa ilegalnim migrantima u BiH.

Rad na operativnoj akciji “Kajak” se nastavlja.