Deset osoba, među kojima i carinski službenici UIO BiH, osumnjičeni su da su vršili malverzacije prilikom uvoza duhana za nargilu, kao akcizne robe, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH, preko Međunarodnog aeodroma Sarajevo, otkriveno je danas prilikom spovođenja operativne akcije kodnog naziva “Šiša”.

“Prilikom navedenih sumnjivih uvoza, osumnjičene osobe su vršile carinske prijevare, koje su omogućavane od strane službenika UIOBiH”, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Navedenim nezakonitim aktivnostima oštećen je budžet BiH za više od 600. 000 KM, izbjegavanjem plaćanja akcize.

U povodu realizacije ove akcije, direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da GPBiH u kontinuitetu poduzima mjere i aktivnosti u sprječavanju svakog oblika prekograničnog kriminaliteta i koruptivnih radnji te ulaže sve svoje kapacitete u zaštitu državne granice.

„Ovim putem zahvaljujem pripadnicima Središnjeg istražnog ureda GPBiH na još jednoj uspješnoj akciji u nizu, kao i Upravi za neizravno oporezivanje, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Obavještajno –sigurnosnoj agenciji BiH na suradnji, a posebno Tužiteljstvu BiH pod čijim nadzorom je realizirana ova operativna akcija“, kazao je direktor Galić.

Akciju sprovode policijski službenici Granične policije BiH, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, SIPA-e i OSA-e na 23 lokacije na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora i Banja Luke pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbama Suda BiH.

Nakon okončanja pretresa, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama.