Turistički radnici iz Međugorja najavili su mogućnost organizovanja protesta i podnošenja tužbi ukoliko Vijeće ministara BiH (VMBiH) ne olakša uslove ulaska u zemlju priznavanjem i antigenskog testa, potvrde o vakcinaciji ili da je osoba preboljela KOVID-19.

O uslovima ulaska u BiH Vijeće ministara ponovno bi trebalo odlučivati sutra, kao i o odluci koja se tiče ukidanja viza stranim državljanima, koji u većini turistički posjećuju našu zemlju. Odluka se odnosi na državljane Velike Britanije, Irske i Saudijske Arabije.

Upravo je neusvajanje ovih dviju odluka pokazalo sve nelogičnosti i nesposobnosti domaće politike prema stranim gostima, ali i bh. turističkom sektoru, koji je, zbog pandemije koronavirusa, već na koljenima.

Za ulazak i boravak u BiH za građene 99 zemalja i teritorija potrebna je viza. Među zemljama Evrope građani Bjelorusije, Moldavije i Kosova moraju imati vizu za ulazak u BiH. Tu se još nalazi i sedam država Sjeverne Amerike, četiri Južne Amerike, 30 zemalja Azije, 52 Afrike i tri države Australije i Oceanije.

I upravo je pitanje viznog režima pokazao nesposobnost bh. politike. Tako će se zadržavanje viza kao uslova za ulazak u BiH, za turiste iz Saudijske Arabije, uveliko odraziti na turistički sektor. Ali ako nema njih, koji čine veliki dio posjeta, ima onih kojima viza ne treba. Poput građana Kine, koji, istina, jesu naši gosti, ali i Bahama ili čak Sejšela.

Državni ministar pravde kao obrazloženje za nepodržavanje odluke navodi da se ona kosi sa sa viznom politikom Evropske unije, ali i to da je odluka primjenjiva na određeno vrijeme i to od 30 dana.

JOSIP GRUBEŠA, ministar pravde BiH (HDZBiH)

“Kada pogledate ovu odluku, vidjet ćete da se taj period odnosi na pet mjeseci, ali na 30 dana da može biti samo jedna osoba bez vize tako da je vrlo diskutabilno i samim tim mi nije dalo za pravo, odnosno kolegica me nije uvjerila u ispravnost ove odluke i zbog toga je nisam podržao”.

Zakon je jasan, ali koliko su ovakvi potezi racionalni. Ministrica vanjskih poslova BiH ovo naziva politikom blokada i inata. I tu smo na domaćem terenu – blokade. Odnosi koalicionih partnera ovaj put se prelijevaju i na sektor turizma. Da je sve više nelogičnosti u odnosu državnih vlasti prema domaćoj ekonomiji, ali i turistima, dokazuje pokušaj liberalizacije ulaska stranih gostiju. Propao je prijedlog da u državu bez PCR testa ulaze turisti koji su se vakcinisali ili prebolovali Covid-19 u zadnjih 180 dana. Nije bilo podrške ministara iz SDA i DF-a. I nameće se pitanje – jesu li na sceni nova uslovljavanja?

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjedatelj Doma naroda PSBiH (SDA)

“Vjerujte da ne znam da li je bilo uslovljavanja, ali me ne bi čudilo. Jer, ovo je jedna bespotrebna stvar. Zašto zaustaviti nekih 50, 100 hiljada turista koji bi došli iz Saudijske Arabije i koji bi jako popravili stanje kada je u pitanju turistički sektor u BiH”.

JOSIP GRUBEŠA, ministar pravde BiH (HDZBiH)

“Mene žalosti činjenica da mi u Vijeću ministara ne sarađujemo kao jedno tijelo nego se ponašamo kao da smo opozicija ministra ministru”.

Kako država godišnje na troškove izdavanja viza troši oko 880 hiljada maraka, za državnog ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevandu to predstavlja oštećenje državnog budžeta. I tako politička opravdanja i ucjene postaju važnije od opstanka turističkog sektora u Federacije BiH. Svjesni su političke igre i turistički radnici.

DAVOR LJUBIĆ, Udruga turizma, hotelijerstva i iznamljivača soba Međugorje

“Irci i Velika Britanija su na ovaj način jednako ugroženi kao i Saudijska Arabija. Kao turistički radnik podržavam sve, ali ne volim da se politika upliće u ono što ne bi trebalo biti nacionalno niti bilo koje drugo pitanje”.

Sada je pitanje, ako ministri i sutra budu istog stava, hoće li slamka spasa za domaći turizam biti dijaspora? Oni sa bh. pasošem u državu ulaze bez PCR testa. A, ukoliko ne prestanemo biti zemlja apsurda, najdeblji kraj će izvući domaća privreda. A to, očigledno, naše vlasti ne brine, jer oni godišnje odmore provode van granica BiH.