Univerzitetski klinički centar Republike Srpske posljednjih dana dostiže granice kapaciteta, a to pokazuju statistike o broju ležećih pacijenata. Iz Kliničkog centra ističu da je potrošnja kiseonika u posljednjih godinu dana veća za 10 puta, a antibiotika za dva miliona KM.

Prema najnovijim podacima, na UKC-u RS trenutno je smješteno 350 pacijenata od kojih gotovo 50 zahtijeva neki vid kiseoničke podrške.

Dva pacijenta priključena su na vještačka pluća.

“Zbog porasta broja inficiranih u proteklih deset dana, Klinički centar je prvi put od početka pandemije primoran da otvori sedmi, zadnji sprat za covid pacijente čime će se brzo dostići postojeći limiti”, rekao je pomoćnik glavnog direktora UKC-a RS Slobodan Hajder.

“Također, od danas intenzivna njega za nehirurške grane je popunjena, što znači da se otvara tzv. intenzivna hirurška njega, odnosno hirurška šok soba za covid pacijente “, dodao je Hajder.

“Današnjim danom, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a RS je u potpunosti zasitila svoje kapacitete sa kritično oboljelim. Vi dobro znate da je igra brojki neumoljiva. Nažalost, što je veći broj ljudi koji su pozitivni, biće i veći broj onih koji će zahtijevati bolničko liječenje”, upozorio je Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a RS.